Livbolagen pressar börsen

Börskommentar  Svenska livbolag nettoköpte aktier för 51 miljarder kronor under första kvartalet 2012. Men frågan är hur mycket de har sålt sedan dess, och hur mycket det bidragit till börsnedgången?

Samma orsaker som gjorde livförsäkringsbolagen till köpare under första kvartalet gör dem till säljare under andra kvartalet.

Livbolagens långsiktiga skuld till pensionstagarna påverkas av räntenivån eftersom avkastningen i de placeringar som ska täcka framtida pensionsutfästelser påverkas. Det leder till att många tvingas sälja aktier för att balansera underskott när räntorna faller och att de kan frigöra kapital för investeringar i aktier när räntan är högre. Breda försäljningar av obligationer resulterar i lägre pris, det vill säga till högre ränta.

Tittar man på utvecklingen hittills i år tycks sambandet vara tydligt. Under det första kvartalet i år steg räntan på en tioårig statsobligation från 1,61 procent till 1,98 procent. Under samma period nettosålde de svenska livbolagen svenska obligationer för 48 miljarder, enligt ny statistik från SCB.

Och börsen steg 10 procent under det första kvartalet, då livbolagen nettoköpte aktier för 51 miljarder kronor.

Den tioåriga räntan toppade på 2,11 procent den 16 mars. Samma dag toppade Stockholmsbörsens OMXSPI-index på 351,5 punkter. Därefter har räntan på tioåringen, inspirerad av pånyttfödd oro i euroområdet och tvivel kring konjunkturutvecklingen, fallit till 1,47 procent. Under samma period, från toppen den 16 mars till idag, har börsindex fallit med nära 12 procent.


Grafen visar sambandet mellan räntan på den 10-åriga statsobligationen och Stockholmsbörsens OMXSPI-index. Källa: Infront.

Man kan på goda grunder misstänka att det räntefall som vi sett de senaste månaderna på samma sätt bidragit till att en del livbolag tvingats minska innehaven av aktier efter det första kvartalet.

Om så bara på marginalen, så är det inte sällan tillräckligt för att påverka aktiemarknadstrenden på kort sikt.

Visserligen kan räntan i sig ses som ett mått på konjunkturförväntningarna. Då kan man hävda att fallande räntor speglar lägre förväntningar, och att det egentligen är det som förklarar de fallande börskurserna.

Det bidrar kanske till trenden, men sambandet mellan Stockholsbörsen och de långa obligationsräntorna ska inte underskattas i det korta perspektivet - i alla fall inte i den marknad vi befinner oss i just nu. Fortsätter vi resonemanget kan således högre räntor, tvärtemot skolboken, i vissa fall vara bra för börsen. Åtminstone på kort sikt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -