Rekordmånga e-deklarerade

Deklaration Fler än 4,8 miljoner personer deklarerade elektroniskt i år. Det är nytt rekord och 265 000 personer fler än förra året.

Totalt deklarerade 4,8 miljoner personer med hjälp av Skatteverkets elektroniska tjänster. Det betyder att de deklarerade via webbplatsen, mobilapplikation, sms eller knapptelefon.

De flesta som deklarerade elektroniskt använde webbplatsen, men många använde Skatteverkets applikation för smartphones, drygt 185 000 personer. Siffran kan jämföras med knappt 120 000 förra året.

Att använda e‑legitimation för att deklarera blir också allt vanligare. Användandet av e-legitimation ökade kraftigt till drygt 1,5 miljoner personer och är nu lika vanligt som att deklarera med hjälp av säkerhetskod via Skatteverkets webbplats. 642 000 deklarerade via sms och 938 000 via telefon. Drygt 10 600 personer använde sig av den nya möjligheten att deklarera med mobilt e-leg. Alla sätt att e-deklarera ökar utom deklaration via telefon, som minskade med 37 000 personer jämfört med 2011.

"Även lite mer komplicerade deklarationer görs i allt högre utsträckning via nätet, till exempel redovisning av näringsverksamhet, bostadsförsäljning och försäljning av aktier. Nytt för i år är att näringsidkare och ägare till skogs- och lantbruksfastigheter kan få tillbaka på skatten före midsommar om de e-deklarerar, vilket säkert bidragit till trenden", säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Totalt ska cirka 7,5 miljoner personer deklarera. Deklarationsperioden förlängdes med en dag från den 2 till den 3 maj då många personer inte kom fram på telefon till skatteupplysningen under slutet av deklarationsperioden.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -