Sista minuten-tips för deklarationen

Deklaration Har du ännu inte deklarerat? Här är elva tips för dig som är ute i sista stund.

Det finns många anledningar till att skjuta på deklarationen in i det sista. Kanske vill du av tradition lämna in din deklaration sista dagen eller så gillar du att göra saker i sista minuten. Eller så tycker du att deklarationen är så trist och krånglig att du av det skälet skjutit upp den.

Oavsett så börjar det nu dra ihop sig ordentligt, och det är därmed dags att ta tjuren vid hornen. Senast den 2 maj ska deklarationen in. Lämnar du den senare så kostar det dig 1000 kronor i straffavgift.

Men lugn. Placera.nu har några tips för dig som ska deklarera i sista minuten.

Kontrollera först grundläggande uppgifter. Hur mycket tjänade du förra året och hur mycket betalade du in i skatt på din arbetsinkomst? Kontrollera och jämför med lönebeskeden.

Var extra noga med Skatteverkets prioriterade områden. I år kommer Skatteverket att vaka över nybörjarna lite extra. Har du sålt en bostad för första gången eller för första gången ska redovisa en värdepappersförsäljning kan du räkna med att Skatteverket kollar särskilt noga att du gjort rätt. Använd placera.nu:s guide för värdepappersdeklaration, som du hittar här, och placera.nu:s guide för deklaration av bostadsförsäljning, som du hittar här.

Använd tjänster som underlättar. Om du ska deklarera värdepapper så finns tjänster för dig som avsevärt effektiviserar din deklaration. Avanza Bank, och säkert flera andra sparinstitut, erbjuder automatisk ifyllning av K4-blanketten. Du laddar hem blanketten från bankens sajt och för sedan över uppgifterna till deklarationsblanketten. Var noga med att kontrollera att uppgifterna stämmer. Det är du som har ansvaret för att uppgifterna är korrekta, inte banken.

Använd e-legitimation. Du som ska deklarera värdepapper gör det med fördel via nätet, eftersom du där får tillgång till ett bra uträkningsprogram som underlättar och förenklar för dig. E-deklaration ger också fördelen att du får meddelade om någon uppgift fattas och du slipper förlita dig på postgången.

Överväg avdragen. Ställ dig själv frågan vilka avdrag det egentligen är lönt att göra? Är du ute i elfte timmen kanske du kan undvara att kolla upp om din nyinköpta GPS-navigator är avdragsgill (det är den inte, annat än i vissa sällsynta undantagsfall). 

Ägna inte tid åt för små avdrag. För att söka avdrag mot arbetsinkomst måste avdragen överstiga 5 000 kronor, eftersom det bara är på belopp över den gränsen som du får avdrag. Ska du göra avdrag för arbetsresor så måste kostnaderna överstiga 9 000 kronor per år, av samma skäl. Har du rest kollektivt med månadskort till jobbet kommer du ändå sannolikt inte upp i den summan.

Förklara vad du har gjort. Är du osäker på om dina siffror blivit rätt så kan du alltid förklara vad du gjort och hur du har kommit fram till siffrorna. Det är bättre att förklara än att låtsas som att du förstått och sedan gjort fel.

Kontakta Skatteverket. Ring direkt och fråga Skatteverket om du känner dig osäker på något. Skatteverket har utökade telefontider, den 1 maj och den 2 maj är skatteupplysningen öppen till klockan 24.00.

Skicka in ändå. Om du känner att vissa ändringar som du vill göra absolut inte hinns med - skicka in deklarationen och komplettera i efterhand med ändringar. Det är givetvis inte det bästa alternativet, men du slipper åtminstone betala straffavgiften. Dock får du vänta längre på skatteåterbäringen.

Ombud. Kan du inte själv lämna deklarationen i rätt tid har du möjlighet att anmäla ett deklarationsombud som kan deklarera elektroniskt åt dig, vilket är nytt för i år.

Be att få skjuta upp deklarationen. Om det finns en rimlig anledning till att du är sen, på grund av till exempel sjukdom eller en längre utlandsresa, så kan du av Skatteverket få lov att bli två veckor sen med din deklaration.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -