Så här deklarerar du din bostadsförsäljning

Deklarera Sålde du din bostad under fjolåret är det dags att ta beslutet om du ska betala eventuell vinstskatt eller begära uppskov. Och glöm inte att du kan dra av aktieförlust mot bostadsvinst. Placera.nu visar hur du gör.

Sålde du en bostad under 2011? Eftersom priserna stigit kraftigt de senaste åren, och bromsade in först under förra året, är det inte osannolikt att du i så fall gjorde en vinst på din försäljning. Den ska nu deklareras i 2012 års deklaration.

Vi börjar med själva försäljningen. Från försäljningspriset finns en rad kostnader du får dra av. Mäklararvodet är ett sådant samt förbättringskostnader, om du exempelvis byggt om eller byggt till något. Kostnaderna måste ha uppgått till minst 5000 kronor.

Du får dra av för hela ROT-kostnaden om du utnyttjade det för arbete på bostaden. Homestaging, alltså där någon inrett för att du ska få ett högre pris, få du också göra avdrag gör. Flyttstäd och flytt är inte avdragsgillt.

Vinsten får du fram genom att dra bort det pris du en gång betalade för bostaden från försäljningspriset. Detta finns förtryckt i deklarationen, men du måste själv göra avdragen och räkna om.

Vinsten du sedan får fram ska du ta upp som en intäkt till 22/30-delar i deklarationen, och sedan betala 30 procent skatt på. Förenklat kan man säga att du betalar 22 procent skatt på bostadsvinsten.

Men har du i samband med försäljningen köpt en ny bostad kan du vänta med att betala skatten, det vill säga begära uppskov. För att få göra det måste du ha köpt den nya bostaden inom en viss tid. Det får inte handla om försäljning av ett fritidshus, utan du måste ha bott i din förra bostad permanent. Du får heller inte uppskov om du fått den nya bostaden via arv eller gåva.

Uppskovet får vara högst 1,45 miljoner kronor för hela den sålda bostaden. Var ni två som sålde en gemensam bostad är taket 725 000 kronor var.

Fördelen med att vänta med att betala skatten är att du får ut mer pengar att lägga in i ett eventuellt nytt bostadsköp, vilket kan behövas nu när bolånetaket gjort att en högre andel egna pengar behöver läggas in som insats i köpet.

Den uppenbara nackdelen med att skjuta upp vinstskatten, eller begära uppskov som det heter, är att det numera kostar pengar. 1,67 procent av uppskovsbeloppet tas upp som intäkt i deklarationen och på detta skattar du 30 procent. Förenklat betalar du 0,5 procent i ränta per år på uppskovsbeloppet.

Förra året var ett dåligt börsår. Det betyder att du kanske har en hel del aktie- och fondförluster. Dessa kan du dra av mot din bostadsvinst, och på så sätt minska skatten på bostadsvinsten.

För dig som tidigare skjutit upp vinstskatten tidigare och samtidigt har förluster från värdepapper kan det i år alltså vara ett ypperligt tillfälle att skatta av åtminstone delar av vinsten. Så här gör du:

För det första måste du ha sålt av de förlustbringande värdepapperna innan årsskiftet för att de ska kunna tas med i årets deklaration. 70 procent av kapitalförlusten på värdepapperna (alltså både aktier och fonder) är avdragsgill mot bostadsvinsten.

Du måste alltså plocka fram en del av din bostadsvinst om den redan är uppskjuten för att kunna använda kvittningen. Lägsta belopp att plocka fram är 20 000 kronor av vinsten. Den vinsten ska, som vi tidigare nämnt, tas upp till 22/30-delar.

Det betyder att din skattepliktiga vinst blir 14 667 kronor i detta fall. Det är mot denna summa du får kvitta 70 procent av dina aktie- eller fondförluster. Har du exempelvis 10 000 kronor i aktieförluster får du dra av 70 procent av dessa, det vill säga 7000 kronor, från de 14 667 kronorna. Då får vi kvar 7 667 kronor. Det är denna summa som du sedan betalar 30 procent skatt på, vilket blir 2300 kronor.

Tack vare kvittningen betalar du alltså 2 300 kronor i skatt på dina 20 000 kronor i bostadsvinst, istället för 4 400 kronor.

Givetvis kan du "aktivera" mer än 20 000 kronor från din uppskjutna bostadsvinst om du har större aktieförluster än i exemplet ovan.

Det är lätt att tänka att du kan ta fram en lika stor aktieförlust som vinsten är på, och på så sätt helt få bort skatten. Men du glömmer du att du ju bara får använda aktieförlusten för kvittning till 70 procent, samtidigt som vinsten tas upp till 22/30-delar (vilket blir 73,33 procent). Det kommer därför i så fall att uppstå en liten mellanskillnad, som du får betala i kvarskatt till Skatteverket.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -