Hävstången spänns i nya börspapper

Börshandel  Marknaden för börshandlade investeringsprodukter har på kort tid ökat lavinartat. I bolagens iver att fånga kunder i den hårda konkurrensen skapas allt mer riskfyllda produkter. Nu lanseras certifikat med fem gångers hävstång mot börsindex.

Marknaden för börshandlade fonder, så kallade ETF:er, och certifikat har exploderat i storlek de senaste åren. En klar fördel med dessa produkter är att de vanligen är billiga och att de snabbt kan ge spararen exponering mot en utvald marknad.

Certifikat och ETF:er kan följa utvecklingen i tillgångar av vitt skilda slag; allt ifrån en geografisk marknad så som Ryssland till en aktie som Volvo eller en råvara som olja.

Men de i särklass populäraste börshandlade investeringsprodukterna i Sverige är de värdepapper som kallas Bull och Bear som följer utvecklingen på den svenska börsen. Den som tror på uppgång på en marknad kan exempelvis köpa bull-certifikat och den som tror på nedgång kan köpa bear-certifikat. Dessa fungerar så att om den underliggande tillgången, exempelvis storbolagsindexet OMXS30, förändras med en procent så förändras värdet på certifikatet med två procent.

Att ha hävstång på en produkt ger chans till högre avkastning, men innebär också att risken blir väsentligt högre.

Men spararna i Norden verkar gilla risk. Av den totala omsättningen på ETF-marknaden på drygt 25 miljarder kronor i Norden i mars utgjorde hävstångsprodukter nästan 80 procent, enligt statistik från Xact Fonder.

Sedan värdepapper med en hävstång på två lanserades för några år sedan så har certifikat med både tre och fyra gångers hävstång lanserats. Nu utökas de med riskklassen fem gångers hävstång.

Det är skotska banken RBS som utfärdar certifikaten som alltså kan stiga med 50 procent om börsen stiger med 10 procent, men samtidigt också rasa med 50 procent om börsen faller 10 procent.

"De här certifikaten vänder sig till sparare med en kort placeringshorisont som är beredda att ta hög risk", säger Christian Bährne, försäljningschef på RBS i Norden.

Att vara först med dessa certifikat är sannolikt för RBS ett sätt att försöka slå sig in på den svåra nordiska marknaden för börshandlade investeringsprodukter. Marknaden för certifikat tycks inte riktigt ha tagit fart ännu medan marknaden för ETF:er helt domineras av Xact Fonder, med en 90-procentig marknadsandel.

För att öka intresset och göra sig ett namn bland konkurrenterna på marknaden för börshandlade investeringsprodukter så gäller det att vara först med något, och framförallt att erbjuda något som inte giganten Xact Fonder redan erbjuder. RBS:s recept är att öka risken i produkterna - men också chansen till högre avkastning ska tilläggas - ännu mer.

"Det är hård konkurrens på den här marknaden och för oss är det viktigt att ha ett brett utbud. Vi hoppas förstås att den här produkten blir till något som spararna vill ha", säger Christian Bährne.

Han tycker att allt fler produkter med högre risk är en logisk utveckling av ETF- och certifikatsmarknaden.

"Det är naturligt för produkter att hela tiden utvecklas. Men det gäller förstås att spararen förstår vad han eller hon handlar, och vi försöker vara tydliga med att det här verkligen är en högriskprodukt", säger Christian Bährne.

Avgiften för RBS certifikat med fem gångers hävstång är 0,65 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -