Tänk på det här när du deklarerar värdepapper

Deklarera  Det har blivit deklarationstider och frågetecknen är många kring hur det fungerar att deklarera värdepapper. Vi svarar på några av de vanligaste frågorna.

Den 20 mars började deklarationsblanketterna skickas ut till svenskarnas brevlådor och redan från och med i tisdags var det möjligt att se deklarationsbesked och deklarera elektroniskt via Skatteverkets hemsida.

Det område som vanligen orsakar huvudbry hos många svenskar är deklarationen av värdepapper, som ofta upplevs som krånglig. Av bland annat detta skäl är det många som väljer att spara i en kapitalförsäkring eller i ett investeringssparkonto där skatten tas ut via en schablon.

Fortfarande är det dock en stor del av svenska aktie- och fondsparare som sparar via en vanlig depå, inte minst därför att man då har möjligheten att kvitta värdepappersförluster mot vissa kapitalvinster. Då vill det dock till att man själv har koll på hur man räknar ut vinster och förluster efter värdepappersförsäljningar.

Här svarar placera.nu på frågor om kvittning och andra frågor som gäller deklarationen av värdepapper:

Vilka värdepapper kan kvittas mot varandra?

Du kan kvitta aktievinst mot aktieförlust, men också aktievinst mot fondförlust och vice versa då fonder och aktier tillhör samma tillgångsslag; marknadsnoterade värdepapper. Observera att vissa hedgefonder, på grund av att vissa av dem har för låg omsättning, dock inte ingår i detta tillgångsslag. Dubbelkolla därför vad som räknas som marknadsnoterade värdepapper för att vara säker. Om vinst efter kvittning ändå kvarstår får du skatta 30 procent på den överskjutande delen.

Hur fungerar kvittningen om jag bara äger fonder?

Då kvittar Skatteverket åt dig i den förtryckta deklarationen. Detta eftersom alla fondaffärer du har gjort under året har rapporterats av din bank direkt till Skatteverket och finns förtryckta.

Kan jag kvitta aktieförlust mot vinst från bostadsförsäljning?

Ja, 70 procent av kapitalförlusten på värdepapper är avdragsgill mot den uppskjutna bostadsvinsten. Även det omvända gäller, det vill säga du kan kvitta förlust vid en bostadsförsäljning mot vinst på aktier eller fonder.

Det lägsta belopp att "plocka fram" som en vinst att kvitta mot är 20 000 kronor av din vinst. Den summan ska tas upp för beskattning till 22/30-delar, vilket betyder att din skattepliktiga vinst blir 14 667 kronor. Du får kvitta 70 procent av dina aktieförluster mot dessa 14 667 kronor. Har du alltså exempelvis 10 000 kronor i aktieförluster får du dra av 70 procent av dem, det vill säga 7000 kronor, från de 14 667 kronorna. Då blir 7667 kronor kvar. Denna summa betalar du sedan 30 procents skatt på, vilket blir 2300 kronor.

Hur gör jag om jag inte har någon vinst att kvitta mot?

Då kan du medges skattereduktion på inkomst av tjänst. Den är på 30 procent på ett totalunderskott på upp till maximalt 100 000 kronor. Men eftersom endast 70 procent av kapitalförlusten får användas vid skattereduktion så blir den totala skatteminskningseffekten 21 procent.

Har du ett underskott som överstiger 100 000 kronor får du endast använda 21 procent av den överskjutande delen som skattereduktion.

Hur deklarerar jag utdelning av aktier?

Utdelning av aktier, vid till exempel avknoppningar på börsen, beskattas som vanlig utdelning i kontanter. Utdelningsvärdet är lika med aktiens värde när du fick den av bolaget och skatten är 30 procent.

Måste jag deklarera inlösta aktier?

Ja, en inlösen ses som en försäljning och det du fick i betalning är aktiens försäljningspris. Förra året genomförde ett antal bolag inlösenprogram/återköpsprogram. I de flesta fall har det skett genom att den ursprungliga aktien har delats upp i två eller flera. En eller flera av de splittade aktierna har sedan lösts in automatiskt.

I ett fall, Bure Equity, skedde återköpen genom inlösenrätter. Har du antingen löst in dina aktier eller sålt rätterna vidare så behöver du inte deklarera för detta. Skatteverket har räknat ut allt åt dig och uppgifterna finns förtryckta på din deklaration.

Men om jag löste in aktier i något annat bolag, hur gör jag för att deklarera det?

Du måste räkna ut anskaffningskostnaden, som på K4-blanketten benämns omkostnadsbeloppet, för de inlösta aktierna och sedan hur stor del som ska tillhöra de aktier som är kvar. Skatteverket ger ut allmänna råd där uppdelningen av anskaffningsutgiften fastställs, som du hittar på Skatteverkets webbplats.

Sedan räknar du ut omkostnadsbeloppet genom att antingen i tidsföljd göra en ny beräkning av inköpspriset för aktierna vid varje gång du köpt eller sålt (löst in) aktien under året och sedan ta genomsnittspriset (genomsnittsmetoden) - en metod som många tycker är enklare att använda är schablonmetoden, där man beräknar omkostnadsbeloppet till 20 procent av försäljningspriset på aktierna du sålt.

Jag fick sälj-/inlösen- eller teckningsrätter förra året, och sålde dem vidare. Måste jag deklarera det?

Ja. Anskaffningsutgiften för rätterna är noll, vilket innebär att hela försäljningssumman av rätterna blir till en vinst vid försäljning. Den vinsten måste du betala skatt på.

Under 2011 genomförde Teliasonera ett återköpsprogram. Sålde du säljrätterna vidare så behöver du inte själv deklarera för detta. Eftersom så pass många omfattas av återköpen av denna folkaktie så har Skatteverket gjort uträkningarna och förtryckt alla uppgifter.

Det gäller även som sagt om du har sålt vidare inlösenrätter i Bure eller teckningsrätter i vissa bolag som gjorde nyemission under 2011. Vilka bolag det gäller hittar du på Skatteverkets hemsida.

Kan jag göra något avdrag för premierna eller inbetalningarna till mitt pensionssparande?

Ja, avdraget uppgår sedan 2008 till 12 000 kronor, istället för tidigare cirka 20 000 kronor. Har du en egen firma kan du dra av 12 000 kronor plus ett tillägg på 35 procent av överskottet från näringsverksamheten.

Jag tycker deklarationen av värdepapper verkar krånglig, finns det någon hjälp jag kan få?

Du som har svår deklarationsångest kan möjligen lugnas något av att exempelvis Avanza har en tjänst som automatiskt räknar ut och fyller i K4-blanketten åt dig. Blanketten ska dock endast ses som ett underlag till din egen deklaration. Jämför med de faktiska transaktioner du har genomfört. Det är du själv som är ansvarig för att det du skickar in till Skatteverket är korrekt.

Sista dagen att lämna in deklarationen är den 2 maj. Samma datum är också sista dagen för att anmäla konto för att få skattepengar i juni.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -