Nyheterna i årets deklaration

Deklarationen Det drar ihop sig till deklarationstider. Nytt för i år är att Skatteverket underlättar för hundratusentals aktieägare, bland annat för Teliasonera-ägare. Men fler nyheter finns. Här är de.

De kommande veckorna skickar Skatteverket ut 7,5 miljoner deklarationer till svenska brevlådor. Men redan igår tisdag slog Skatteverket upp portarna för dem som är ivriga att deklarera, åtminstone på webben. Redan nu kan du där deklarera elektroniskt, även om du ännu inte har fått din pappersblankett.

Årets deklaration innehåller några nyheter. Den i mångas tycke allra främsta är att ett stort antal aktieägare slipper den krångliga värdepappersdeklarationen. Skatteverket kommer i år nämligen att förtrycka vinster och förluster från vissa värdepappersförsäljningar i deklarationen.

Att Skatteverket tog till denna åtgärd just i år beror kanske på att Teliasonera, vars aktier ägs av över en halv miljon svenskar, förra året genomförde ett återköpsprogram där aktieägaren kunde sälja var 28:e aktie för 62 kronor. För varje aktie erhölls en säljrätt, som kunde säljas vidare om man valde att inte utnyttja den. Både de som accepterat återköpserbjudandet och de som sålt säljrätter ska deklarera försäljningen. Det gör att inte mindre än 510 000 svenskar omfattas av Teliasoneras återköpsprogram.

På grund av detta underlättar Skatteverket hela processen då man alltså förtrycker uppgifterna. Teliasoneras aktieägare behöver därmed inte själva räkna ut den vinst eller förlust man gjort på aktieförsäljningen. För många svenskar handlar det dessvärre om en förlust eftersom en majoritet av aktieägarna köpte Teliaaktierna för 85 kronor styck vid introduktionen år 2000 att jämföra med återköpserbjudandet som alltså var 62 kronor.

Även de som sålde aktier i investmentbolaget Bure får det lättare att deklarera i år. Bure genomförde ett inlösenprogram förra året där man kunde lösa in var 20:e aktie och i gengäld få 38 kronor. Också uppgifter om detta och om de inlösenrätter som kunde säljas vidare finns förtryckta på deklarationen.

Under 2011 genomförde flera bolag nyemissioner där du som aktieägare fick teckningsrätter som antingen kunde utnyttjas eller säljas vidare. Även vad gäller dessa bolag finns uppgifterna förtryckta i deklarationen.  Se i rutan härintill vilka bolag det gäller.

Har du sålt aktier från andra bolag än de som nämns ovan och äger dem via vanlig depå? Då finns uppgifterna inte förtryckta, utan du måste själv räkna ut eventuella vinster eller förluster. Det här gäller alltså inte dig som äger aktier via kapitalförsäkring, där det istället dras en schablonskatt. Observera att uppgifter om fondförsäljningar alltid finns förtryckta i deklarationen.

Här är fler nyheter i deklarationen 2012:

Fler kan få pengar tidigare. Tidigare har du som har enskild firma varit tvungen att vänta till december om du har pengar att få tillbaka. Men Skatteverket vill få ännu fler svenskar att deklarera elektroniskt, och därför erbjuder man nu som morot de enskilda företagarna att precis som andra få skattepengarna före midsommar - om deklarationen sker elektroniskt det vill säga. Dessutom måste ett konto för återbetalning av pengarna vara anmält till Skatteverket innan den 2 maj.

Deklarera via e-leg i mobilen. Skatteverket har fler åtgärder på lager för att få fler att e-deklarera. I år kan du deklarera med e-legitimation i mobilen. För att kunna göra detta krävs en smartphone och förstås också en e-legitimation från din bank.

Deklarera via ombud. En annan nyhet är att du, om du skulle behöva, kan utse ett deklarationsombud som kan deklarera åt dig via både dator och smartphone. Ansökan om deklarationsombud sker genom att skicka in blankett SKV 4809. Skatteverket gör en lämplighetsbedömning av deklarationsombudet.

Höjt schablonavdrag vid andrahandsuthyrning. Hyrde du ut din bostad i andra hand under någon period förra året? Det avdrag du får göra har i årets deklaration höjts från 12 000 till 18 000 kronor. Intäkterna från uthyrningen ska redovisas i inkomstslaget kapital och skattesatsen är 30 procent.

Inga utbetalningskort för låga utbetalningar. Utbetalningar under 2 000 kronor kommer inte i form av ett utbetalningskort i år. Istället betalas de automatiskt ut till ditt konto. Senast den 2 maj måste du anmäla kontonummer för att få pengarna, annars sparas pengarna på ditt skattekonto.

Varje år väljer Skatteverket ut ett antal områden som man granskar närmare. I år gäller det att vara extra noggrann om du har sålt en bostad eller om du säljer aktier för första gången. Dessa områden är nämligen prioriterade hos Skatteverket, och kollas extra noga.

Men även om du tidigare år gjort fel i deklarationen så kan du räkna med att Skatteverket är extra vaksamma på din deklaration, liksom om det är stor skillnad mellan den i förväg ifyllda skatten och din inskickade deklarationen.

Sista dagen att lämna in deklarationen är den 2 maj. Samma datum är också sista dagen för att anmäla konto för att få skattepengar i juni.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -