Här är fonderna som har börjat året bäst

Fonder Fondåret började riktigt bra. Flera har stigit med nästan 30 procent. Placera.nu har listan på fonderna som har börjat året bäst.

Stockholmsbörsen brukar kallas världens bästa börs. Men det gäller inte hittills i år. Trots en uppgång på drygt 12 procent ligger Sverigefonderna en bra bit efter de bästa. Men vi behöver inte gå så lång för att finna årets riktiga raketer. Det räcker att korsa Östersjön.

I det stora hela har året börjat riktigt bra för fondspararna. Den genomsnittliga avkastningen för de drygt 2 150 fonderna som finns i Morningstars databas ligger på plus 8,5 procent i år. Förra årets vinnarfonder, svenska realräntefonder, har inte alls hängt med. Som grupp har de minus 1,3 procent. Den andra vinnarkategorin i fjol, långa svenska räntefonder, ligger på plus 0,9 procent.

Det är inte ovanligt att de fonder som gick starkast under en period tillhör nästa periods förlorare. Placera.nu varnade i mitten av november förra året för långa räntefonder, läs analysen här.

I år har det tvärtom varit förra årets förlorare, Rysslandsfonderna, som har börjat bäst. Under börsoron 2011 tappade de som grupp nästan 30 procent. I år har de tagit igen en hel del av tappet och har som grupp stigit med nästan 25 procent.

På listan över de tio bästa fonderna hitills i år är sex Rysslandsfonder, två Brasilienfonder och två Indienfonder.

I topp, med en avkastning på drygt 28 procent, finner vi Evli Greater Russia. Fonden investerar främst i företag som inriktar sig på den ryska hemmamarknaden och är verksamma inom finans, konsumtion, telekommunikation samt vatten och elektricitet.

Nästan lika bra har det gått för Coeli Select Brasilien. Fonden förvaltas av Handelsbanken och investeringar görs främst i små och medelstora bolag som har större delen av sin intjäning i Brasilien. Handelsbankens egen fond, Handelsbanken Brasilien, finns också med på tio i topp listan på fjärde plats. Avkastningen ligger någon procent lägre än Coelis, se tabell.

Mellan de två Brasilienfonderna har en Indienfond klämt in sig, HSBC GIF Indian Equity A. Hittills i år har den stigit med knappt 28 procent. Förvaltaren, Sanjiv Duggal, investerar främst i bolag inom sektorerna finans, teknik och cykliska konsumentföretag. Fondens största innehav är Maruti Suzuki, där nästan 10 procent av fondens kapital är investerat.

På sjätteplats, efter SEB Rysslandfond, kommer den nystartade fonden, Tundra Rysslandsfond. Den kom igång så sent som i oktober förra året. Avkastningen hittills i år ligger på drygt 26 procent. Investeringarna görs främst i Ryssland, minst 80 procent, men 20 procent kan investeras i de forna Sovjetstaterna.

Med en avkastning på drygt 25,5 procent kommer listans andra Indienfond, Amundi Equity India Infrastructure. Av namnet framgår att fonden fokuserar sina investeringar bolag som gynnas av den infrastrukturtillväxt som sker i Indien. Det syns också i portföljen där industri- och fastighetsbolag är överrepresenterade.

På nionde plats finner vi ytterligare en nykomling, Northern Star Russia. Det är ett finskt fondbolag och fonden startade så sent som i mitten av december förra året. Förvaltaren heter Timo Rossi. Portföljen är koncentrerad och endast 22 innehav fanns vid årsskiftet. Även Northern Star Russia investerar utanför Ryssland och bland de största innehaven finns både aktier i Georgien och Ukraina.

Sist, men inte minst, har vi East Captial Rysslandsfonden. Den tillhör de riktigt stora fonderna och kapitalet uppgår till drygt 9,5 miljarder kronor. Men storleken har inte påverkat fonden negativt i år, hittills har den stigit med 25 procent. Förvaltarteamet fokuserar sina investeringar på energibolagen, och sektorn stor för 55 procent av fondens innehav. Gazprom är fondens största innehav och utgör nästan 10 procent av fonden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -