På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

PPM-rådgivare riskerar böter

Pension Som placera.nu tidigare berättat är det många PPM-sparare som inte ens vet om att de blivit kunder hos en rådgivare förrän en faktura anländer på posten. PPM-rådgivaren Svensk fondanalys har flitigt använt sig av metoden. Nu riskerar bolaget böter.

Placera.nu har tidigare berättat om den anmälningsstorm mot PPM-rådgivare som flödat in till Konsumentverket, läs artikel här. Det handlar om personer som blivit uppringda av en telefonförsäljare och erbjudits hjälp med premiepensionsplaceringarna.

Personerna har tackat ja till ytterligare information via e-post. Kort därefter har en faktura anlänt där PPM-rådgivaren påstår att personen ingått i ett avtal där man beställt en fondplaceringstjänst.

Det här kallas för negativ avtalsbindning, och har upprört många. Ett av de bolag som anmälts flitigt till Konsumentverket för att ha använt den kontroversiella försäljningsmetoden är bolaget Svensk Fondanalys. Sedan i mars i år har bolaget fått inte mindre än 78 anmälningar mot sig, enligt TT.

Trots kritiken har bolaget inte upphört med sina försäljningsmetoder. Det får Konsumentverket, KO,  att agera. KO förbjuder nu Svensk Fondanalys att vid marknadsföringen av sin rådgivningstjänst påstå att kunden har ingått i ett avtal när kunden inte uttryckligen beställt en sådan tjänst.

KO förbjuder också Svensk Fondanalys att påstå att staten tar ut en särskilt avgift för premiepensionen, ett påstående som inte stämmer.

Om Svensk Fondanalys struntar i förbuden kan man få böta 600 000 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -