Två bra fonder som satsar på bolag med hög utdelning

Fondanalys Aktiefonder som placerar i bolag med hög utdelning presterar bättre i orostider. Placera.nu har analyserat utdelningsfonderna och hittat två som sticker ut och är bra både i upp- och nedgångar. Se här vilka.

Det finns forskning och undersökningar som visar att bolag som ger hög utdelning både presterar bättre på lång sikt och har mindre kursrörelser, lägre volatilitet, än börsen som helhet. Bolag som ger höga utdelningar brukar också sammanfalla med att de har goda finanser, bra kassaflöden och starka balansräkningar.

När börsen stiger kraftigt anses inte utdelningarna så viktiga, och bolag med höga utdelningar inte så intressanta. Men när det vankas sämre tider biter sig investerarna fast vid utdelningen. Den är det man med säkerhet får. När räntan är låg blir också aktieutdelningarna ett intressant alternativ till obligationer.

Placera.nu har funnit cirka 20 aktiefonder som mer eller mindre fokuserar på att investera i bolag med hög direktavkastning. En annan gemensam sak är att de har ordet dividend, utdelning på engelska, med i namnet. Det kan säkert finnas fler som vår radar har missat.

Det ska sägas att fondernas strategi inte går ut på att dela ut mycket till andelsägarna, utan utdelningarna som fonderna får återinvesteras. Strategin är inte heller att alltid äga aktierna så att de får utdelningarna, utan köpa bolag där den förväntade direktavkastningen är hög.

Direktavkastningen beräknas genom att dividera den förväntade utdelningen med den aktuella aktiekursen. En fallande aktiekurs innebär högre direktavkastning, givet en oförändrad utdelning. Tanken är att när direktavkastningen blir hög kommer det attrahera andra investerare och kursen kommer att stiga igen.

Fondernas geografiska inriktning skiljer sig åt. De flesta fonderna har ett europeiskt eller globalt investeringsperspektiv, men det finns också nordiska och amerikanska utdelningsfonder. Placera.nu:s första tanke, innan analysen, var att ju bredare investeringsområde, desto bättre förutsättningar har fonderna. Och det visade sig stämma ganska bra.

Överavkastningen mot index, de senaste tre åren, har i snitt varit högre för de globala utdelningsfonderna jämfört med de regionala. Den enda nordiska fonden, Evli Nordic Dividend B, har en korrelation till MSCI Nordenindex på 91 procent, medan snittet för de globala fonderna ligger på 84 procent.

Med ett globalt perspektiv minskas de länderspecifika riskerna, vilket placera.nu tycker är viktigt för en snäv fond som bara investerar i vissa typer av bolag. Liknelsen kan lätt göras med en global råvarufond och en svensk råvarufond. En svensk råvarufond påverkas mycket mer av hur Stockholmsbörsen som helhet går än en global råvarufond, som kan få en mer koncentrerad inriktning på just råvaror.

Placera.nu vill också ha aktivt förvaltade fonder som avviker positivt från index. Därför vill vi se höga tracking error och låg korrelation i förhållande till deras breda underliggande marknadsindex.

För placera.nu är det också viktigare att de är bra på att försvara spararnas pengar i nedgång än att hänga med fullt i uppgång. Det är ofta bättre för den långsiktiga avkastningen, och utdelningsfonder ska ses som ett fondsparande med lägre risk. Därför vill vi också se att volatiliteten är lägre än fondernas breda marknadsindex.

Av utdelningsfonderna är det bara två som möter våra kriterier. Den ena är Aberdeen Global Dividend Europe och den andra är BL-Equities Dividend B.

Av de två är BL-Equities Dividend B vår favorit. Det investerar globalt och förvaltas av Guy Wagner sedan oktober 2007 på det luxemburgska fondbolaget Banque de Luxembourg, se tabell.

Att lyckas leverera 23 procent avkastning de senaste tre åren är riktigt bra, samtidigt som världsindex mer eller mindre stått still. Risken mätt som standardavvikelse ligger på låga 9,4 procent. Låg korrelation och hög tracking error visar att fonden inte är någon indexsmygare.

I år, till och med september, har fonden backat 1,7 procent, cirka 10 procentenheter bättre än index. Under 2008 då världsindex backade med 30 procent klarade sig BL-Equities Dividend B riktigt bra och tappade 13 procent.  När börsen går upp hänger den dock inte riktigt med, men det förväntar vi oss inte heller.

Under 2010 steg världsindex med 6 procent och fonden steg med 3,5 procent, och under 2009 då världsindex steg med drygt 20 procent slutade fonden på drygt 18 procent. Sammantaget är det riktigt bra anser placera.nu och rekommenderar köp.

Fonden finns ännu bara på PPM, men förhoppningsvis kommer den upp på olika plattformar framöver. Priset är också attraktivt, i PPM ligger avgiften på låga 0,49 procent och utanför PPM på 0,75. Den officiella köpavgiften på 5 procent kommer antagligen inte gälla när den kommer upp på plattformarna.

Bland fondens största innehav återfinns stora bolag inom konsument, läkemedel, telekom och energi, med bra kassaflöden som ger goda utdelningar. Noterbart är också att fonden bara har en liten del av kapitalet i USA.

Det beror bland annat på att amerikanska bolag i stor utsträckning ägnar sig åt aktieåterköp istället för utdelningar, men också att utdelningar till fonden i Luxemburg beskattas med 30 procent i USA.

Den andra fonden är Aberdeen Global Dividend Europe, en europeisk aktiefond. Den har också visat sig kunna bemästra börsnedgångar väl, se tabell. Korrelationen med MSCI Europaindex är lågt medan tracking error är högt. Avgiften ligger i det högre intervallet, hos Avanza på 1,92 procent, i PPM finns den inte.

I år har den backat drygt 8 procent medan Europaindex har fallit med 14 procent. Förra året steg fonden med drygt 4,5 procent, samtidigt som index backade med drygt 2 procent, och under 2009 hängde den med i uppgången ganska bra, plus 16 procent jämfört med 22,5 för index.

Sedan juli 2009 förvaltas fonden av ett nytt team på Aberdeen. Det var ett bra beslut för tidigare har den inte alls gått lika bra. Aberdeen Global Dividend Europe investerar två tredjedelar av kapitalet i högutdelande aktier, resten i andra bolag som förvaltningsteamet anser ha goda förutsättningar. Det kan förklara varför fonden inte är lika bra i nedgång och har lite högre relativ risk än BL-Equities Dividend B.

Även här återfinns stora bolag inom läkemedel och konsumtionsvaror bland de största innehaven. Det enskilt största innehavet är tobaksbolaget, British American Tobacco, en riktig kassako som kanske inte faller alla i smaken.

Fonder Avk % 3år Risk % 3år Korrelation* Tracking Error*
Aberdeen Global Dividend Europe -0,6 14,8 0,43 16,6
MSCI Europaindex -9,4 15,9    
BL-Equities Dividend B 23,3 9,4 0,63 10,0
MSCI Världsindex 0,3 12,5    
Källa: Morningstar *beräknat på tre år mot resp. index
Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 1 147,34 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -