Ingen brådska med Consepio

Fondanalys Ragnhild Wiborg, ansvarig för hedgefonden Consepio, har visat att hon behärskar börsens nedgångar. Det kan räcka för kortsiktiga sparare i rätt marknadsläge, men inte för långsiktiga. Innan placera.nu kan rekommendera köp vill vi se att fonden hänger med i uppgångar också.

Ragnhild Wiborg är inte bara känd som en bestämd fondförvaltare som verkligen tar positioner i det hon tror på, utan också som en av fondsveriges stora börspessimister.  Men själv säger hon sig inte vara en "permabear".

Hon är ansiktet utåt för fonden Consepio som hon förvaltar tillsammans med Aline Reichenberg Gustafsson. Consepio startades 2002 av Peter Edwall, efter att han slutade på Odin Fonder, och har enligt bolagets hemsida sedan dess stigit med drygt 10 procent per år. Ragnhild Wiborg arbetade också på Odin, men slutade och har sedan 2005 förvaltat Consepio.

Consepio är en klassisk aktiehedgefond som ska ge absolut avkastning med kontrollerad risk genom investeringar i undervärderade företag och hedgepositioner i övervärderade aktier, främst i Norden. Investeringsfilosofin är värdebaserad och utgår från en makroanalys, analys av megatrender och slutligen fundamental analys och värdering av företag.

På pappret låter det bra och inte så svårt. Blanka dåliga bolag och köp de bra bolagen, så blir avkastningen kanon. Men så enkelt är det inte visar det sig efter att placera.nu har tröskat igenom avkastningssiffrorna, som är många. Ragnhild Wiborg har stått vid rodret sedan 2005, vilket ger 80 månaders avkastningar att analysera.

Faktum är att avkastningen sedan start, drygt 10 procent per år, ska tas med en nypa salt. Sedan 2005 då Ragnhild Wiborg anslöt ligger den på knappt 2,9 procent per år, se tabell. Som jämförelse har vi tagit två ytterligheter, MSCI Nordenindex som är ett aktieindex och Öhman Penningmarknadsfond, en kort svensk räntefond. Variationerna mellan olika hedgefonder är stor, men en absolutavkastande hedgefond bör ligga någonstans mittemellan.

Sedan 2005 har MSCI Nordenindex stigit med drygt 5 procent per år och motpolen, Öhman Penningsmarknadsfond, har stigit med drygt 1,8 procent per år.

Risken, mätt som standardavvikelse, har också varit lite för hög i förhållande till avkastningen. Consepio ligger på dryg 14 procent, medan MSCI Nordenindex uppvisar knappt 19 procent och Öhman Penningsmarknadsfond låga 0,5 procent. Det gör att Consepio uppvisar lägre riskjusterad avkastning än både index och den korta svenska räntefonden.

Av de 80 månaderna sedan Ragnhild Wiborg har stått vid rodret har Consepio levererat positiv avkastning under 42 månader, vilket är drygt 50 procent. Motsvarande siffra för MSCI Nordenindex är drygt 55 procent.

Men det är när börsen går ned som Consepio har varit starkast. Under de 35 månader som MSCI Nordenindex har gått ned så har Consepio gått upp under 21 av dem, vilket är 60 procent. Den genomsnittliga månadsavkastningen under de månaderna ligger på drygt 1,25 procent, och totalavkastningen uppgår till 50 procent.

Värre har det varit under börsens 45 positiva månader. Då har Consepio bara stigit under 21 av dem, och fallit under 24 månader. Den genomsnittliga månadsavkastningen ligger på minus 0,4 procent. Totalt har det bidragit med en negativ avkastning på nästan 20 procent.

Den senaste tiden har det gått riktigt bra för Consepio. I år, till och med augusti, ligger fonden på plus 4 procent, jämfört med MSCI Nordenindex som ligger på minus 17 procent. Det är framför allt fondens prestationer under juli och augusti som har dragit upp avkastningen. Under juli steg fonden med nästan 9 procent och under augusti med drygt 5 procent. Men det sammanföll med att index backade med knappt 5 respektive nästan 10 procent.

Men placera.nu anser inte att det går att ha ett långsiktigt sparande i en fond som främst är vinnare på en fallande börs. Det kan räcka för kortsiktiga sparare, men inte för långsiktiga. Innan placera.nu kan rekommendera köp vill vi se att fonden hänger med i uppgångar också.

 

3 år %

5 år %

2005-2011 %

Fonder/index

Avk

Risk

Avk

Risk

Avk

Risk

Consepio

3,4

13,9

0,9

15,6

2,9

14,4

MSCI Nordenindex

-3,3

22,0

-1,1

20,0

5,2

18,7

Öhman Penningsmarknadsfond

2,1

0,2

2,1

0,4

1,8

0,4

Källa: Morningstar
Avkastning gäller per år under
den angivna perioden

           
Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 254,52 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -