Välj rätt för din pension

Tjänstepension Innan du flyttar ditt tjänstepensionskapital är det viktigt att du tar reda på vilket pensionsbolag och vilken sparform som passar just din tjänstepension. Och vad det finns att välja på. Placera.nu guidar i utbudet inom den kollektivavtalad tjänstepension.

När vi pratar tjänstepension så pratar vi om två typer av sparformer; traditionell livförsäkring och fondförsäkring. Skillnaden mellan de två är stor.

I en traditionell livförsäkring förvaltas dina pengar av ditt försäkringsbolag, och du behöver inte själv göra några val. Generellt kan man säga att en traditionell försäkring innebär relativt låg risk, då ungefär hälften av kapitalet placeras i räntor.

Men den högre räntedelen innebär också en minskad möjlighet till hög avkastning.

En fondförsäkring innebär att du själv väljer fonder för ditt tjänstepensionssparande. Du får bättre chanser till högre avkastning med den större exponering mot aktiemarknaden som en fondförsäkring ger jämfört med en traditionell livförsäkring.

Men det innebär också högre risk. Därmed krävs det mer engagemang och större aktivitet från dig som sparare. Är du beredd att lägga ned den tiden så kan en fondförsäkring vara en bra idé.

Om ditt främsta intresse är att inte förlora några av de pengar din arbetsgivare sätter in är den traditionella livförsäkringen ett val för dig.

Livbolaget garanterar dessutom några procents årlig avkastning. Om du inte nöjer dig med ett par procent, utan anser att du kan förvalta pengarna bättre själv, då ska du välja fondförsäkringen.

Vad som passar bäst beror också på hur lång placeringshorisont du har, det vill säga i detta fall din ålder.

Är du ung har du ännu många år kvar tills pengarna ska användas, och därmed har du råd med ett större risktagande.

Tiden finns för att reparera eventuella fall, och långsiktigt brukar exponering mot aktiemarknaden löna sig framför ränteplaceringar. En fondförsäkring kan därför passa bra.

Har du däremot bara några år kvar i arbetslivet bör du ta lägre risk. Det går givetvis att välja räntefonder inom fondförsäkringen, men då är det billigare att istället välja en traditionell livförsäkring.

Inom ITP är du dock tvungen att placera hälften av ditt kapital i en traditionell livförsäkring. Inom SAF-LO kan du, om du skulle vilja, placera hela kapitalet i en fondförsäkring.

När du bestämt dig för vilken sparform som passar din tjänstepension så är det dags att välja pensionsbolag. Collectum och Fora är två stora valcentraler som administrerar tjänstepensioner för ITP och SAF-LO.

De har avtal med en handfull pensionsbolag, olika för fondförsäkring och traditionell livförsäkring, och det är endast till något av dessa bolag du kan flytta dina tjänstepensionspengar.

Redan här är utbudet alltså begränsat, till skillnad mot exempelvis premiepensionssystemet.

Tänker du placera ditt tjänstepensionssparande i en fondförsäkring är det bra att kolla upp hur pensionsbolagets fondutbud ser ut inom kollektivavtalslösningen för tjänstepensioner.

De flesta bolag har ett antal egna produkter, som brukar vara de mest valda, men kolla gärna upp hur stort utbudet av externt förvaltade fonder är.

De olika pensionsbolagen tar ut olika höga avgifter för sina försäkringar inom tjänstepensionen. Dessa är av stor vikt att kolla upp, eftersom avgiften har stor betydelse för den slutliga storleken på din tjänstepension. (Vi återkommer i en senare artikel om avgifterna.)

Tänker du välja en traditionell livförsäkring är det relevant att se den historiska avkastningen av pensionsbolagens förvaltning, och jämföra dessa.

När du valt bolag så är det, om du har bestämt dig för att placera i en fondförsäkring, dags att välja fonder.

Här är det läge att tänka strategiskt. Fördela ditt kapital på flera olika fonder, och sprid riskerna på olika marknader och sektorer.

En bra idé kan vara att utgå från en global aktiefond, där du placerar störst andel av ditt kapital, och sedan bygger på med smalare fonder med lite högre risk. Var noga med att kolla fondernas avgifter.

Kolla gärna också hur fonderna har gått tidigare, men ha i bakhuvudet att bra avkastning historiskt sett inte är någon garanti för framtiden.

Du kan se vad fonderna har för betyg hos fondanalysföretag som Morningstar, och kanske har din tilltänkta fond nyligen analyserats av oss på placera.nu? Det är med andra ord här läge för lite efterforskning.

Väljer du inga fonder i din fondförsäkring så hamnar du i den entrélösning som varje pensionsbolag har, som består av ett urval fonder.

I undersökningar framkommer att en mycket stor del, ända upp till 80 procent, av de som valt en fondförsäkring aldrig tar sig vidare från den genom att göra något fondval.

Det allra bästa är dock att själv göra ett fondval inom din försäkring, eftersom det först är då som du får chansen att anpassa din portfölj till vad du själv tror på, och som passar din riskvilja och din placeringshorisont.

För att du ska få en överblick över det utbud som finns inom den kollektivavtalade tjänstepensionen så har placera.nu listat de pensionsbolag som finns att välja mellan. Du hittar listan i tabellen här intill.

Vi listar också fonder som är vanliga val i fondförsäkringen hos dessa bolag, vilka främst utgörs av pensionsbolagens egna fonder, men där även externa fonder tar plats. Du ser även vilka försäkringsbolag som finns att välja mellan inom den traditionella livförsäkringen.

I slutändan spelar den avkastning som ditt tjänstepensionsval lyckas prestera en avgörande roll för din pension. I nästa artikel i vår serie om tjänstepensioner tittar vi närmare på just avkastningens betydelse.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -