Betsson köper Betsafe

Betsson Spelbolaget Betsson, med vd Pontus Lindwall, köper Betsafe, ett privat spelbolag på Malta. Köpeskillingen uppgår till motsvarande cirka 300 miljoner kronor. Betsson-aktien stiger på fredagen.

Betsson köper Betsafe, ett privat spelbolag baserat på Malta, med verksamhet och kunder primärt i Norden. Det framgår av ett pressmeddelande.

Betsafe hade mellan 1 maj 2010 och 30 april 2011 intäkter om 33,4 miljoner euro och ett rörelseresultat om 6,9 miljoner euro. Under 2010 redovisade Betsafe en tillväxt på 119 procent

Under mars 2011 uppgick antalet betalande kunder till 84.000 och antalet anställda till 148.

"Utöver det tillförda resultatet bedöms synergifördelar komma att uppnås, exempelvis genom integration av plattformar och leverantörskontrakt", skriver Betsson.

Betsson betalar initialt en köpeskilling om 32,5 miljoner euro, varav cirka hälften kontanta medel och andra hälften i Betsson-aktier.

Köpeskillingen motsvarar därmed 4,7 gånger ebit under de senaste 12 månaderna.

Utöver ovan nämnda köpeskilling kan det tillkomma tilläggsköpeskilling baserat på förvärvets och integrationens utveckling under 2011. Total tilläggsköpeskilling kan komma att uppgå till högst 27,5 miljoner euro, vilket innebär att den totala köpeskillingen kan komma att uppgå till högst 60 miljoner euro.

Givet att resultatet av förvärvet leder till att full tilläggsköpeskilling betalas bedöms total köpeskilling komma att motsvara 5-6 gånger ebit för 2011 för den förvärvade verksamheten.

Betsson äger rätt att välja om eventuella tilläggsköpeskillingar skall betalas kontant eller med egna aktier till då rådande marknadspris.

Betsson köper Betsafe av ett antal privatpersoner, varav flera är grundare och anställda i bolaget.

"Den här affären skapar växtkraft. Vi blir starkare i Norden och vi får en ännu starkare organisation. Vi kopplar samman kompetens från två lönsamma bolag som var för sig har visat hur man tar marknadsandelar i en starkt konkurrensutsatt marknad", kommenterar Pontus Lindwall, vd i Betsson.

Efter att ha tittat på en lång rad kandidater bestämde sig Betsson slutligen att slå till och förvärva Betsafe.

"Vi har tittar på många olika bolag under lång tid. Betsafe passar oss extremt bra på det sättet att det är ett bolag med stark tillväxt och god lönsamhet, precis som oss. Och viktigast av allt är att det är ett bolag där personer delar våra värderingar och har samma visioner som oss", motiverar Betssons vd Pontus Lindwall köpet.

Största andelen av Betsafes omsättning kommer från kasinospel, därefter sport. Norden är bolagets huvudmarknad och Betsafe har ingen "särskilt betydande" marknad utanför den nordiska gränsen. Betsson har också fokus på Norden, varför den geografiska kompletteringen kan sägas vara låg, men även också risken, påpekar vd:n.

"Vi tycker att det kompletterar oss på det sättet att vi har ambitionen att vara starka i Norden och nu blir vi ännu starkare. Detta är en hemmamarknad för oss, och vi kan de här marknaderna. Det innebär lägre risk", säger Pontus Lindwall till Direkt.

Betsson förutser synergier framför allt på kostnadssidan där bolagen exempelvis kan använda samma teknik. Pontus Lindwall framhåller exempelvis att Betssons nya plattform nu kommer väl till pass. De potentiella synergierna har samtidigt inte varit den avgörande faktorn.

"Vi gör ett bra förvärv till ett bra pris redan som det är. Synergier som vi kan få ut längre fram blir grädde på moset", säger han utan att vilja bli mer specifik.

Köpeskillingen uppgår initialt till 32,5 miljoner euro, en summa som kan växa till högst 60 miljoner euro genom den tilläggsköpeskillingsmekanism som finns i avtalet. Nivån på tillägget baseras på utvecklingen under 2011 och Betsson kommer därmed att betala resterande köpeskillingen under 2012.

Betsson har tidigare legat låg på förvärvsfronten och enligt Pontus Lindwall har bolaget räknat noga.

"Många andra bolag som vi har tittat på har inte hållit måttet och de har haft för höga prisförväntningar och då har vi valt att avstå. Detta är ett bra förvärv och då slår vi till", säger Pontus Lindwall.

Betsson stiger med nära 5 procent i den inledande handeln på fredagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -