Pensionsplan blev bromskloss

Pension Förmånsbestämd pensionsplan, ITP2, kan ha sina fördelar. Men vill det sig illa kan det bli en bromskloss i karriären. "Jag fick höra att jag var för dyr att anställa på grund av min pensionsplan", säger Lars, 53 år.

Det finns två typer av tjänstepension; förmånsbestämd och premiebestämd. Den sistnämnda, som kallas ITP1, innebär att pensionen är beroende av hur mycket arbetsgivaren betalar in. Utfallet på tjänstepensionsutbetalningen beror på avkastningens storlek, förvaltningsavgifter med mera.

I den förmånsbestämda pensionsplanen, ITP2, är fallet annorlunda. Här är du garanterad en viss procentsats av din slutlön när du går i pension. Denna pensionsdel är i högre grad förutsägbar eftersom det inte inte finns någon förvaltningsrisk, och att pengarna ligger som en skuld hos arbetsgivaren. De som är födda före 1978 har en ITP2, de som är födda efter 1979 har en ITP1.

Förutsägbarheten i ITP2 kan kännas väldigt bra. Men det finns fällor som det finns anledning att se upp med om du varit några år i arbetslivet.

Lars, 53 år, fick erfara det. Han fick gå som vd för ett bolag, och fick avgångsvederlag som gjorde att han kunde vara tjänstledig i 15 månader, innan han sökte nytt jobb. Under den här tiden gjordes det inga insättningar till Lars tjänstepension, ITP2.

Problemet med detta uppdagades när Lars kom på anställningsintervju hos en ny arbetsgivare. Arbetsgivaren ansåg att Lars förmånsbestämda pensionsplan gjorde att han skulle bli alldeles för dyr att anställa.

Den nya arbetsgivaren måste nämligen betala in tjänstepension för de 15 månaderna som Lars varit tjänstledig. Detta för att han ska kunna "komma ikapp" i sin redan förutbestämda pensionsplan.

"De var ärliga och sa "din pensionsplan ligger dig i fatet", berättar Lars.

Dan Wallberg, pensionsexpert på Collectum som administrerar tjänstepensionslösningar, har hört talas om problemet.

"I vissa fall kan det bli så att arbetsgivaren måste betala in extra", säger han.

Han menar dock att det inte är ovanligt att arbetsgivare över lag är avigt inställda till de som har en förmånlig förutbestämd pensionsplan, även om någon tjänstledighet inte är inblandad.

"Vissa arbetsgivare kan tycka att en ITP2 hos en arbetssökande är en nackdel, eftersom det kan bli dyrt", säger Dan Wallberg.

Det finns dock sätt att komma runt problemet. Du som är född tidigare än 1978, och alltså automatiskt har fått en ITP2, kan förhandla om till en ITP1. Det valde Lars att göra.

"Jag såg en risk att arbetsgivaren ser att jag har en förmånlig ITP2, och direkt avfärdar mig som arbetssökande på grund av detta. Jag vill inte att min förutbestämda pension ska belasta mina karriärsmöjligheter mer. Men jag tror att det är många som inte vet om att man kan förhandla om."

Det håller Dan Wallberg med om.

"Många som har ITP2 vet inte att de kan byta. Sen har vi cirka 30 000 arbetsgivare som har ITP2 för sina anställda, och de har säkerligen inte heller full koll på vilka möjligheter som finns."

För den som inte vill förhandla om utan vill ha kvar sin förutbestämda pensionsplan så menar Dan Wallberg att en lösning kan vara att istället gå ned något i löneanspråk och stanna kvar i ITP2.

"En tusenlapp mindre i månaden kan det vara värt, om din ITP2 är så pass förmånlig att den ger dig mer i pension än vad en ITP1 skulle göra", säger Dan Wallberg.

Han är dock kritisk till hur arbetsgivaren behandlade Lars.

"Om Lars var den mest kompetente av de sökande så kan det vara fråga om diskriminering. Ingen ska ju egentligen nekas jobb på grund av sin pension", anser Dan Wallberg. "Å andra sidan - har företaget inte råd så har det inte råd."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -