Sista dagen att deklarera

Deklaration Idag är sista dagen att lämna in deklarationen. Här är några tips för dig som är ute i sista minuten.

Ikväll, den 2 maj klockan 24.00, ska årets deklaration vara inlämnad. Lämnar du in senare än så kostar det 1000 kronor i straffavgift.

För dig som öppnar kuvertet med deklarationsblanketten från Skatteverket först idag så vill det till att du agerar snabbt.

Kontrollera alla uppgifter noga. Om de är korrekta, och du inte har några ändringar att göra, så skicka in ditt godkännande direkt på elektronisk väg. Postgången är av uppenbara skäl inte att tänka på. Knapptelefon, sms, eller app som laddas ned från Skatteverkets hemsida funkar smidigt.

Ska du deklarera för värdepapper? Då har bland andra Avanza Bank en tjänst som rejält underlättar för dig som är sent ute - automatisk ifyllning av K4-blankett. Blanketten går att ladda hem från hemsidan och där ser du tydligt dina affärer under året. Var dock noga med att kontrollera att uppgifterna stämmer. Det är du som har ansvar för att det du lämnar in till Skatteverket verkligen är korrekt.

Bäst är att vid deklarationen av värdepapper använda sig av e-legitimation. Då får du tillgång till ett bra och överskådligt uträkningsprogram på Skatteverkets hemsida. Dessvärre har Skatteverket varnat för att den elektroniska deklarationen kan vara tungt belastad så här sista dagen. Skatteverket värnar på sin hemsida om tålamod från dem som deklarerar sista dagen, och meddelar att om man blir utloggad så ska man försöka igen efter ett tag.

Är du osäker på hur vissa värdepapper deklareras, hur man deklarerar inlösen av aktier, utdelningar etcetera? Placera.nu har tidigare publicerat en guide där vi svarar på frågor om just värdepappersdeklaration. Läs artikeln här.

Sålde du din bostad under 2010? Ett tips är att be din mäklare om hjälp med underlag till deklarationen. Gjorde du en väldigt stor vinst? En nyhet i årets deklaration är att taket för skatteuppskov vid försäljning av bostad har sänkts från 1,6 till 1,45 miljoner kronor (läs mer om nyheter i årets deklaration här). Tänk också på att uppskov sedan 2009 kostar 0,5 procent per år av uppskovsbeloppet.

Var du en av de 14 procent av svenskarna som under förra året utnyttjade ROT- och RUT-avdragen? Skattereduktionen var redan inkluderad när du fick fakturan från städbolaget eller snickaren, men formellt så var den skattereduktionen endast preliminär. Det är först nu som du egentligen ansöker om att få reducerad skatt.  Just ROT och RUT är de områden som Skatteverket har uppgett att man kommer granska extra noga i år. Därför är det viktigt att du dubbelkollar så att uppgifterna om skattereduktion stämmer.

Vilka avdrag är det egentligen lönt att göra? Det är en rimlig fråga att ställa sig för den som är ute i elfte timmen, inte minst för att minimera risken för onödigt tidsspill. Gör du exempelvis avdrag mot arbetsinkomst så bör du se till att avdraget överstiger 5000 kronor. Är beloppet under denna gräns så medger ändå inte Skatteverket något avdrag.

Om du känner att vissa ändringar absolut inte hinns med - skicka in deklarationen och komplettera i efterhand med ändringar. Det är givetvis inte det bästa alternativet, men du slipper åtminstone betala straffavgiften. Dock får du vänta längre på skatteåterbäringen.

Om det finns en rimlig anledning till att du är sen, på grund av till exempel sjukdom eller en längre utlandsresa, så kan du av Skatteverket få lov att bli två veckor sen med din deklaration. Kontakta i så fall Skatteverket idag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -