Tjäna på en starkare dollar

Analys Möjligheterna att tjäna på en starkare dollar är många. Placera.nu rekommenderar valutakonto för dem som kan. Annars är korta amerikanska räntefonder ett alternativ.

Efter att placera.nu förra veckan skrev om korta europeiska räntefonder, läs den artikeln här, som kan vara bra för de som tror på en stigande euro har många hört av sig med frågan hur man tjänar på en starkare dollar.

Av experter anses valutor vara något av det svåraste att prognostisera. Det är många faktorer som påverkar ett lands valuta. Bland de viktigaste faktorerna återfinns landets ekonomi och ränteläge, och i vilken riktning de förväntas utvecklas. 

Valutamarknaden är också större än aktiemarknaden och kapitalet flyttas snabbt, varför fluktuationerna kan vara kraftiga periodvis.

Det har inte minst visat sig den senaste tiden. Inför den europeiska centralbankens, ECB, väntade räntehöjning förra veckan steg euron kraftigt, både mot den svenska kronan och mot den amerikanska dollarn.

Men när räntehöjningen väl annonserades föll euron tillbaka. Det berodde bland annat på att ECB-chefen Jean-Claude Trichet uttalade sig försiktigt om framtida räntehöjningar. Det tog marknaden som intäkt för att räntehöjningarna framöver inte sker i samma takt som man tidigare förväntat sig.

Åsikterna om framtiden för den amerikanska dollarn går isär. Det finns många som tror på en återhämtning, bland annat SEB och Swedbank Robur. Samtidigt finns det många som anser att de amerikanska statsfinanserna är i så dåligt skick att den amerikanska dollarn borde falla i värde. De ser också på de havererade budgetförhandlingarna med växande oro.

Nyligen kom Wells Fargo & Co och St. George Bank, båda topprankande när det gäller valutaanalys, fram till att den amerikanska dollarn inte kommer stiga de närmaste månaderna. Det beror främst på att den amerikanska centralbanken förväntas behåller sin styrränta på rekordlåga nivåer för att stötta den sargade amerikanska ekonomin.

Utan räntehöjningar är det svårt för den amerikanska dollarn att stärkas. Men när de väl kommer kan det blir en kraftig revansch för den låga amerikanska dollarn som ligger på samma låga nivå mot euron som i början av 2010. Mot kronan var kursen på måndagen 6,24, och så låg har dollarn inte varit sedan sommaren 2009.

Men som alltid finns de största förtjänstmöjligheterna om man går emot marknadens förväntningar och får rätt. Som svensk finns det ett antal möjligheter att ta position för en dollarförstärkning. Korta amerikanska räntefonder är ett sätt. De blir mer värda i svenska kronor när den amerikanska dollarn stärkts mot den svenska kronan.

På den svenska fondmarknaden erbjuds knappt 30 lika fonder. I ett kort perspektiv är det hart när omöjligt att analysera vilken eller vilka fonder som har bäst chans.

I PPM finns ingen kort amerikansk räntefond, inte heller finns möjligheten att placera direkt i en valuta. Så din valutaplacering får ske utanför premiepensionen.

På Nordnets plattform finns Parvest Short Term (Dollar) Classic Acc som man kan investera så lite som 100 kronor i. Jämfört med de andra fonderna i kategorin ligger den i mitten. Avgiften ligger på 0,5 procent per år, vilket är i nivå med snittet. Morningstar har belönat den med betyg 3, sett över de senaste tre åren.

På Avanzas plattform finns två alternativ. Den ena är Morgan Stanley Investment Funds US Dollar Liquidity A Acc. Den är likvärdig med Parvest Short Term (Dollar) Classic Acc ovan, minsta köp ligger på 1 000 kronor och den årliga avgiften uppgår till 0,5 procent. Även den har betyg 3 av Morningstar.

Den andra fonden på Avanzas plattform är SEB Penningmarknadsfond USD - Lux ack. Avgiften är densamma, 0,5 procent per år och minsta investering ligger på 200 kronor. Den har inte gått lika bra utan Morningstar ger den bara betyg 2, sett över de senaste 3 åren.

Men som även var fallet med de euroräntefonder vi tipsade om förra veckan, är inte ränteavkastningen det intressantaste i dessa fonder, utan scenariot att dollarn stiger mot kronan.

Det går också att helt sonika köpa dollar genom att öppna valutakonton som finns hos både Avanza och Nordnet. Där växlar man svenska kronor till amerikanska dollar. Stiger sedan den amerikanska dollarn i värde kan man växla tillbaka till svenska kronor med vinst.

Huruvida valutakonton är praktiskt möjligt beror på vilken sparform det gäller. I PPM och i olika avtalspensionslösningar tillåts det inte, då pengarna endast får placeras i fonder. Men hör med ditt depåinstitut eller bank vilka möjligheter de erbjuder.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SEB Korträntefond C USD - Lux Köp 15,39 -
Köp 81,03 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -