På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Hur läser jag orderdjupet?

Frågor & svar Hej. Vad har jag för strategisk nytta av att titta på orderdjupet när jag lägger order. Mvh. Thomas Ekman

REDAKTIONEN SVARAR: Hej Tomas. Det finns många svar på denna fråga. Först och främst måste vi definiera vad som menas med strategisk nytta i din fråga. Låt oss anta att vi definierar det som "hur kan det jag ser i orderdjupet hjälpa mig att förutse den framtida kursutvecklingen". Givetvis talar vi här om kursutvecklingen på väldigt kort sikt.

Grunden i att läsa av orderdjupet är att se om det är en övervikt av köpare eller säljare i marknaden, detta är grundidén i nationalekonomi och handlar och utbud och efterfrågan. Är utbudet, alltså antal säljorder, större än efterfrågan, antal köporder, bör vi se en prisjustering nedåt, och vice versa.

Vill du då köpa en aktie och noterar att utbudet (säljarna) är många fler än köparna, kan du eventuellt lägga upp din köporder på ett något lägre pris och spekulera i att priset kommer att gå ner i aktien på kort sikt.

Dessvärre finns det många fallgropar med detta. Först och främst finns det något som heter "dold order", den ordertypen möjliggör att du kan lägga in en order att sälja till exempel 1 000 aktier, men välja att endast visa 500 av dessa aktier för marknaden. Om de första 500 aktierna går till avslut, kommer det automatiskt upp 500 nya aktier i orderdjupet.

Detta betyder att den volym du ser i orderdjupet kan vara toppen på ett isberg. En säljvolym på till exempel 500 aktier, kan i själva verket vara mångdubbelt så många aktier. Detta gör att din analys av köpare och säljare i marknaden kan vara baserad på felaktig information.

För att göra det hela ändå mer komplicerat och svårtolkat finns det en ny företeelse på aktiemarknaden nu för tiden. En och samma aktie kan handlas på flera marknadsplatser. All handel i till exempel Ericsson är inte längre koncentrerad till Stockholmsbörsen.

Ericsson handlas även i USA och på flertalet MTF:er i Europa (däribland Burgundy, Chi-ex, Turquoise, och Boat). Detta gör att du måste se alla dessa marknaders orderdjup för att kunna bilda dig en uppfattning om det är fler köpare eller säljare i marknaden. På Avanza Banks hemsida kan du se det aggregerade orderdjupet för Stockholmsbörsen och Burgundy.

En tredje aspekt är att många större firmor har datorsystem som portionerar ut aktierna under dagen, systematiskt. Detta gör att det kan finnas en större köpare i en aktie, men att det inte ligger några order i orderdjupet.

Sammanfattningsvis får vi säga att världen sällan är svart eller vit, den är oftast grå i olika nyanser. Orderdjupet är en stor informationsbank, men eftersom det finns så många fallgropar är det svårt att göra en korrekt analys av den för stunden aktuella efterfrågan på en aktie.

För att kunna avläsa orderboken så korrekt som möjligt, måste man försöka identifiera de olika parterna i marknaden och se om det finns några dolda order eller om en viss aktör lägger in köp eller säljorder med ett visst mönster. Detta kräver tid och att du har möjlighet att följa aktien under dagen, något som i stort sett bara yrkesverksamma aktiehandlare har tid och erfarenhet nog för att klara av.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -