I händerna på Ben Bernanke

Krönika Börsen stiger inför rapportperioden - på ytan eftersom svenska bolag väntas öka vinsterna. Men i själva verket är vi i händerna på chefen för USA:s centralbank, Ben Bernanke.

Stockholmsbörsen har stigit med drygt 16 procent i år, men det har varit en skakig resa. Mer än hela årets uppgång har kommit efter Greklandskrisen i maj. Sedan dess är börsen upp med 20 procent.

Många ställer sig frågande. Hur kan börsen gå upp så mycket? Har alla de problem som fanns i världen alldeles före sommaren bara gått upp i rök?

Svaret är så klart, nej. Problemen i världen finns kvar. Sydeuropa är skuldsatt upp över öronen, USA likaså.

Men det vi ser är en finansmarknad som med allt större intresse tittar på aktier jämfört med andra investeringar såsom räntor och råvaror. Och pengar sover ju inte, som vi fått lära oss av filmdukens finanshaj Gordon Gekko. Finansmarknaden som helhet, (läs svenskars, européers och amerikaners pensionspengar), letar hela tiden febrilt efter bästa möjliga investering till lägsta möjliga risk. Frågan är bara vart flödena går.

I det sammanhanget kan man inte nog betona vikten av räntan i USA, och den institution som bestämmer över den: centralbanken Federal Reserve. Fedchefen Ben Bernanke har deklarerat att han är fast besluten att stimulera ekonomin så mycket som behövs, så länge det behövs.

Givet den knackiga amerikanska ekonomin är det därmed klarlagt att den amerikanska räntan kommer att ligga på noll länge till. Det har sänkt långräntorna och gjort detta tillgångsslag mindre intressant som investering.

Aktier börjar därför utkristallisera sig som ett klart mer attraktivt alternativ nu än för ett halvår sedan. Det, i kombination med det relativt mycket bättre ekonomiska läget i Sverige jämfört med omvärlden, har utlöst aktieuppgången på Stockholmsbörsen.

Nu står vi inför rapportperioden för det tredje kvartalet och de svenska bolagen väntas presentera rejäla vinstökningar, precis som de gjorde efter det andra kvartalet. Vi har faktiskt inte fått in en enda vinstvarning inför rapporterna, vilket är anmärkningsvärt.

Därför ser jag de närmaste veckorna an med tillförsikt. Goda rapporter kanske inte räcker för att ge kurslyft. Rapporterna måste vara ännu bättre än väntat. Men sådana kommer vi också att få se. Och då kommer belöningen i form av stigande kurser. Läs även vår marknadssyn som min kollega Lars Frick skrivit för oktober.

Men kom ihåg att hela Stockholmsbörsen är som en guldfisk. Skimrande vacker simmar den omkring i sin skål. Problemet är att skålen hålls uppe av Ben Bernanke. Om det skulle gagna hans syften kan han släppa taget om skålen på nolltid. Men, han har ju lovat att inte göra det...

Den 3 november släpper Federal Reserve ett nytt räntebesked. Till dess kan vi nog vara relativt lugna.

----

PS. Följ mig och placera.nu på Twitter. Där heter jag @gunnarwrede.

PS2. Den 19 oktober i Malmö Arena intervjuar jag en rad intressanta börsspecialister och företagschefer på Avanza Forum. Samma sak i Göteborgsmässan den 20 oktober.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -