Risken minskar i Shelton

Analys Risken i Shelton Petroleums aktie har minskat betydligt sedan bolaget startat egen oljeproduktion i Ryssland. Vi ger rekommendationen Köp.

Oljebolaget Shelton Petroleum, som värderas till cirka 320 miljoner kronor på NGM, har under hösten startat oljeproduktionen vid Rustamovskoye-fältet i ryska Basjkirien. Därmed producerar bolaget nu olja både i Ryssland och i Ukraina. Dessutom äger Shelton numera även 15 procent av ett raffinaderi i västra Sibirien.

Det är viktigt för Shelton att bolagets oljeproduktion stiger, även om det handlar om relativt små produktionsvolymer. För varje fat som produceras minskar den finansiella risken i bolaget i och med att det reducerar behovet av att finansiera verksamheten med externt kapital.

Produktionen vid Rustamovskoye-fältet, som kontrolleras till 100 procent av Shelton, startade i början av september. Den brunn som är satt i produktionen producerar uppskattningsvis kring 150 fat olja per dag men kan i ett positivt scenario börja flöda 200 fat per dag.

Senare i år räknar Shelton även med att sätta en andra brunn på Rustamovskoye-fältet i produktionen, det är fortfarande osäkert hur stor produktionen blir från den men bolagets förhoppning är att den ska kunna vara något högre än produktionen från den första brunnen.

När båda brunnarna är i produktion ska intäkterna från dem tillsammans med intäkterna i Ukraina vara så höga att bolaget redovisar relativt stabila positiva kassaflöden från löpande verksamheten. Under 2011 är bolagets avsikt att öka produktionen ytterligare både från Ukraina och Ryssland.

Planen är att borra 5-6 produktionsbrunnar vid Rustamovskoye-fältet under år 2011. Hur många det till sist och slutligen blir är en finansiell fråga, desto mer oljeproduktionen stiger desto fler brunnar borras.  Shelton ställer även stora förhoppningar till Suyanovskoye-licensen som är angränsande fält till Rustamovskoye. Vid borrningar under Sovjet-tiden har det hittas olja vid fältet men det är fortfarande underprospekterat.

I Ukraina ska Shelton tillsammans med partnern, det statliga ukrainska bolaget Ukrnafta,  fortsätta arbetet med att reparera gamla och borra nya brunnar på Lelyaki-fältet. Produktionen vid Lelyaki har dock inte stigit nämnvärt under året utan ligger fortfarande på cirka 500 fat per dag, av vilket 45 procent tillfaller Shelton. Det är en missräkning, i början på året hade Shelton förhoppningar om produktion vid fältet skulle ligga på 700-800 fat i slutet av 2010 och det infrias knappast.

Shelton och Ukrnafta är överens om att de ska göra investeringar som möjliggör en högre produktion.  Shelton har vid upprepade tillfällen kommunicerat att målsättningen är att producera 3 000-4 000 fat olja per dag vid Lelyaki-fältet  inom ett par år.

Sheltons mest intressanta tillgång är nu som tidigare gas-fyndigheten Arkhangelskoye i Svarta havet. Enligt en västerländsk rapport finns det i gasresurser som motsvarar cirka 55 miljoner fat oljeekvivalenter i licensen, i bästa fall kan tillgången innehålla 130 miljoner fat oljeekvivalenter. I ett analogt fält intill Arkhangelskoye utvinns nu cirka 6 000 fat per dag. 

Shelton och partnern Chornomornaftogaz, ett annat ukrainskt statligt bolag, kontrollerar 50 procent vardera av Arkhagelskoye. Deras plan är att under nästa år göra seismiska undersökningar, den första prospekteringsborrningen sker möjligen i slutet av 2011 men mer troligt är att det blir 2012.

Sedan i september i år äger Shelton cirka 15 procent av bolaget Tomsk Refining AB som äger ett mindre raffinaderi i västra Sibirien. Kapaciteten i raffinaderiet ligger i dag på 250 000 ton olja per år men enligt Tomsk Refining kan kapaciteten höjas till 350 000 ton med små investeringar.  

I och med affären blir Shelton delvis ett integrerat oljebolag, vilket innebär att bolaget både producerar oljan och raffinerar den. Eftersom skatterna i Ryssland är lägre på raffinerade produkter än på råolja kan Sheltons strategi vara klok.

Aktieposten på 15 procent i Tomsk Refining köpte Shelton av Mikhail Malyarenko, som var en omtvistad ägare i Malka Oil. Köpeskillingen var 1 miljoner dollar kontant, kvittning av ett lån på 3 miljoner dollar samt 31,1 miljoner nytryckta B-aktier i Shelton.  Med dessa aktier seglar Malyarenko upp som fjärde största ägare i Shelton med en ägarandel på 6,5 procent.

Det är för tidigt att avgöra vilken inverkan posten i Tomsk Refining får på Sheltons resultat. Verksamheten i raffinaderiet inleddes under 2009 och för 2010, som är det första året då produktionen löpt normalt, har Tomsk Refining inte redovisat några resultat.

Placera.nu:s systertidning Börsveckan gav rekommendation köp till Shelton den 15 mars i år, sedan dess har aktien stigit med cirka 20 procent från 58 öre.

Det är väldigt vanskligt att sätta pris på en aktie som Shelton. Gör bolaget ett stort fynd kan det om några år vara värt flera gånger så mycket som i dag, men uteblir det stora genombrottet är aktien knappast så intressant.

En klar fördel med Shelton är att bolaget nu successivt bygger upp en produktion som finansierar en väsentlig del av kommande investeringar. Det sänker risken i bolaget markant jämfört med bolag som inte har någon befintlig produktion som ger ett kassaflöde.

Om man jämför Shelton med Lundinsfärens bolag Black Pearl och Africa Oil så är Shelton mer jämförbart med Black Pearl som har en befintlig produktion som finansierar kommande investeringar.  Risken i Africa Oil är väldigt mycket större än i Shelton eftersom Africa inte har några löpande intäkter.

Vid halvårsrapporten hade Shelton en nettokassa på 49 miljoner kronor, efter det har bolaget gjort en nyemission på 10,6 miljoner kronor. Kassan kommer dock att sina fort när Shelton börjar borra produktionsbrunnar i Ryssland nästa år, en brunn kostar ungefär 12 miljoner kronor. Även om Sheltons intäkter stiger framöver är det högst troligt att bolaget behöver göra fler nyemissioner för att finansiera prospektering samt för att färdigställa fält för produktion.

När Shelton ska göra nyemissioner är det inte negativt att kapitalstarke Ingvar Kamprad har seglat upp som huvudägare under året men signalvärdet i att Kamprad köpt in sig som huvudägare inte överdrivas . Sheltons vd Robert Karlsson vill inte bekräfta det men enligt samstämmiga uppgifter så är det Kamprad som kontrollerar Two Eye Fund som toppar Sheltons ägarlista.

Sammantaget så är Shelton Petroleum ett starkare bolag nu jämfört med ett halvår sedan. Kortsiktigt är det viktigt att produktionen successivt stiger i Ryssland, mer långsiktig är det prospekteringen Arkhangelskoye-fältet avgörande för aktiens utveckling. Därtill kan en eventuell vinstandel från ägarandelen i Tomsk Refining bli en positiv överraskning.

Vår rekommendation är Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Petrosibir B Köp 0,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -