På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Hjälp, jag hinner inte!

Deklaration (Tillägg) Stressad över deklarationen? Lugn, det är fortfarande möjligt att söka anstånd hos Skatteverket men det är bäst att du ringer på en gång. Och se upp med rotavdraget.

På måndag, den 3 maj, ska deklarationen vara inlämnad.

Varje år beviljas dock 100 000-tals deklaranter, av olika skäl, anstånd med sina deklarationer. Den rekommenderade vägen för att söka mer tid är att fylla in en blankett och skicka in den minst 10 dagar före sista inlämningsdagen för deklarationen.

Det är för sent för blanketter nu men det är fortfarande möjligt att få anstånd.

"Vi hjälper till så långt det går i nuläget med att ge anstånd på telefon, men det kan vara svårt att komma fram till skatteupplysningen", säger Skattedirektör Tommy Carlsson på Skatteverket.

Vilka skäl måste jag ha för att få anstånd med att lämna in deklarationen?

"Att du till exempel är utomlands, på tjänsteresa eller att det hänt något oförutsett", säger Tommy Carlsson.

Skatteverket brukar dock ha en generös inställning till ansökningar, även sena sådana, om anstånd.

I år finns det emellertid en sak som du måste se upp med, rotavdraget. Anståndet gäller nämligen inte rotavdraget.  Ansökan för avdrag för jobb som inte utförts enligt fakturamodellen måste vara inne på Skattekontoret senast den 3 maj, anstånd eller inte.

Om du däremot redan fått ditt rotavdrag beviljat enligt reglerna före 1 juli 2009 är det inget problem. Skatteverket tar hänsyn till det beviljade avdraget i skatteuträkningen och deklaranten kan se totalresultatet på sitt slutskattebesked.

Det enda rotavdrag som ska in i deklarationen är om du behöver utnyttja den så kallade säkerhetsventilen för juli till december, vilket är lösningen om det anlitade företaget av något skäl inte dragit av halva arbetskostnaden på fakturan.

Förra året fick 860 000 personer anstånd med att lämna in sina deklarationer, varav merparten var så kallade byråanstånd där deklarationsombudet ansökt om mer tid för sin klient.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -