På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

"Köp guld, nu kan det bara bli värre"

Råvaror Den stigande oron för den grekiska ekonomin får guldpriset att stiga. Experterna tror att guldet kan fortsätta upp en bra bit till.

Guldpriset steg på tisdagen till den högsta nivån på två veckor. Bakom uppgången finns den förnyade oron för Grekland. Investerarna uppges nu "fly" till guldet som traditionellt anses vara en säker investering i oroliga tider.

"Vi är förvånade över att guldpriset inte steg mer redan igår", säger SEB:s råvaruexpert Filip Petersson.

Så här skriver SEB i den dagliga guldkommentaren, som på onsdagen mailades ut till bankens kunder.

"Paniken växer i takt med att den grekiska situationen förvärras. Just nu finns det ingen tillförlitlig plan för hur problemen ska hanteras och förhindras från att spridas."

"Investerarna söker något verkligt att lägga händerna på, vilket får guldet att stiga", säger råvaruhandlaren Cris Weston på IG Markets i Melbourne Australien till tidningen Marketwatch.

Filip Peterssons rekommendation för onsdagen är kristallklar.

"Köp guld, det kan bara bli värre", skriver han .

Guldet stängde på 1.169 dollar per uns på tisdagen, men föll tillbaka något under onsdagsmorgonen.  Strax före 9.00 låg kursen på 1.164 dollar per uns.

Att guldet lockar i oroliga tider märktes även i samband med finanskrisen. Priserna på såväl guld som silver stack i väg rejält under hösten 2008 och uppgången fortsatte under 2009. I december låg guldpriset på 1.200 dollar per uns, men föll sedan tillbaka en del under början av 2010.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -