På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Vulkanen hotar skördarna

Råvaror Råvaruinvesterarna spekulerar just nu i om vulkanutbrottet på Island kan minska utbudet av bland annat vete, med stigande priser som följd. 

 

Priserna på jordbruksprodukter steg redan i slutet av förra veckan.

Uppgången kan förklaras med spekulationer om att vulkanen kan minska utbudet av olika grödor runt om världen, i synnerhet om den mycket farligare Katla skulle följa Eyjafjallajökul i spåren.

Teorin är att askan kommer att kyla ner vädret med minskade skördar som följd. Det är, än så länge, en mycket osäker prognos.

Det finns emellertid andra saker som talar för ett par av grödorna.

Handelsbankens råvaruanalytiker Torbjörn Iwarsson skriver i senaste veckobrevet att vetet har fått en "teknisk köpsignal".

"Lagren är alltjämt stora men trenden är inte längre nedåtriktad", skriver han vidare.

I brevet skriver han även om risken för svåra konsekvenser på odlingsvädret i Europa och resten av världen, i spåren av vulkanutbrott.

Sip Nordic är mer tveksam när det gäller vete. Rekommendationen för veckan är avvakta.

Spekulationerna omkring vulkanen är, enligt handlaren och skribenten Henrik Hallenborg, allt för klena att basera ett köp av jordbruksprodukter på.

"Det som borde vara mer intressant är att Australien exporterade 11 procent mindre vete i februari jämfört med januari, till följd av bland annat hårdare konkurrens från producenterna runt Svarta Havet", skriver han i SIP Nordics veckobrev.

Han konstaterar vidare att priset på vete nu nått en nivå där bara de mest effektiva producenterna klarar sig, vilket kan tyda på denna gröda nu nått sin botten.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -