På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Kapitalförsäkringar väntas ge mer skatt

Budget (Uppdaterad) Regeringen räknar med skatteintäkterna från pensions- och kapitalförsäkringar kommer att mer än fördubblas fram till 2014.Regeringen räknar i vårbudgeten med att skatteintäkterna från kapital- och pensionsförsäkringar kommer att öka från 12 miljarder kronor i år till 26 miljarder kronor 2014.

I år väntas däremot skatteintäkterna från dessa sparformer sjunka med en miljard kronor jämfört med i fjol.

Avkastningsskatten, som tas ut på kapital- och pensionsförsäkringar, styrs i stor utsträckning av statslåneräntans utveckling. Sedan styr utvecklingen på börsen samt intresset för att spara hur stort kapital det finns att beskattta.

Att skatteintäkterna från
dessa populära sparformer i år förväntas minska beror på att statslåneräntan är ovanligt låg. Just nu ligger statslåneräntan på 3,01 procent. Statslåneräntorna väntas emellertid börja stiga redan i år, vilket gör att även intäkterna från kapitalförsäkringar och pensionsförsäkringar väntas öka.

I lagens mening är det inte den enskilda spararen som är skatteskyldig, utan försäkringsbolaget. Avkastningsskatten för 2010 dras från depåerna i januari och betalas sedan, av försäkringsbolaget, löpande in till Skatteverket. Underlaget bestäms av hur mycket din kapitalförsäkring eller pensionsförsäkring är värd vid avläsningstillfället i januari. Tanken är att det schablonmässigt ska motsvara avkastningen på ditt kapital.

Den framräknade
" avkastningen" multipliceras sedan med 15 procent om du har en pensionsförsäkring och 27 procent om du har en kapitalförsäkring.

Förra året, 2009, blev avkastningsskatten 1,05 procent på kapitalförsäkringar och 0,58 på pensionsförsäkringar. I år, 2010, är avkastningsskatten 0,84 procent på kapitalförsäkringar och 0,47 procent på pensionsförsäkringar.
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -