På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Glöm inte barnens deklarationer

Deklaration Barn riskerar att skönstaxeras när föräldrar gjort fondaffärer i barnens namn utan att deklarera affärerna. Från nästa år kan dessutom kraven skärpas ytterligare.

Om du sålt fondandelar i ditt minderåriga barns namn måste du också göra en deklaration åt barnet. Om du missar det riskerar ditt barn att skönstaxeras och kan, åtminstone teoretiskt, avkrävas förseningsavgifter.

"I nästan alla fall får barnen en förtryck deklarationsblankett med antingen en vinst eller en förlust från fondförsäljningen", säger Karin Sköld Berzelius som är rättslig expert på Skatteverket.

När det gäller utdelningar från fonder, som är ganska vanligt i dag, så dras det preliminär skatt på beloppet. Har inte barnet några andra inkomster kan Skatteverket inte taxera dessa barn maskinellt. Det innebär barnen inte måste lämna deklaration men de kommer ändå att få ett besked där den slutliga skatten framgår.

Från nästa år kan det bli betydligt fler barn som måste deklarera. Enligt ett regeringsförslag ska skatten för fondandelar flyttas från fonden till andelsägarna. Det innebär att varje svensk, oavsett ålder, som har andelar i en fond ska skatta för ett beräknat schablonvärde i samband med deklarationen.

De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2011 men Karin Berzelius tror att det kan bli svårt att genomföra förändringen så snabbt.

"Det är svårt att säga när man kan tänka sig ett beslut men först ska förslaget och remissyttrandena behandlas i Finansdepartementet. Sedan ska lagrådet säga sitt innan det kan bli en färdig proposition.  Troligtvis behöver dessutom banker och fondbolag lite mer tid för förberedelser än några månader", avslutar hon.

Skatteverket har, enligt lag, möjlighet att ta ut förseningsavgifter från barn som inte deklarerar i tid men väljer, i enlighet med ett ställningstagande från 2005, att medge befrielse från avgiften. Det innebär i praktiken att någon avgift aldrig påförs för minderåriga barn.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -