På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

"Oljan köpvärd  på nästa dipp"

Råvaror Håll ett öga på vad som händer med oljan men var försiktig med guldet. Placera.nu har tittat närmare på veckans strategier från råvaruanalytikerna.

Den senaste tidens prisuppgång i olja väntas fortsätta, men måttlig takt. Att euroländerna nu kommit överens om ett räddningspaket för Grekland väntas leda till att euron stärkts mot dollarn, vilket i sin tur kan resultera i stigande oljepriser. På lite längre sikt är det emellertid den fortsatt starka efterfrågan från Kina som anses vara drivkraften.

"Kina spelar en nyckelroll när det gäller efterfrågan på alla råvaror, inklusive råolja. Den grekiska räddningsplanen har tagit bort en hel del av den tidigare osäkerheten på marknaden och en svagare dollar ger stöd till oljepriset", säger analytikerna Toby Hassall på CWA Global Markets i Sydney till nyhetsbyrån Bloombergs.

Fondkommissionären SIP Nordic anser ändå att det är lite väl sent att gå in och köpa olja. Kunderna rekommenderas i veckobrevet att invänta nästa dipp då oljan åter kan bli köpvärd.

Även SEB:s analyschef för råvaror Bjarne Schieldrop tror på fortsatt stigande oljepriser. Han konstaterar dock i en marknadskommentar att det finns ett sunt utbud av olja på marknaden vilket kommer att hindra priserna från att rusa i väg alltför långt.

När det gäller guldet går analytikernas åsikter mer åt olika håll. Nyheten om det grekiska lånepaketet verkar inte räcka för att ta bort all osäkerhet från marknaden, skriver Bjarne Schieldrop, och pekar på att guldet i så fall redan borde ha fallit ner från sin nuvarande topp.  Enligt honom finns det fortfarande en uppsida i guld, åtminstone på kort sikt.

SIP Nordic anser tvärtom att guldet är kraftigt överköpt och konstaterar att "tajmingen för köp är den absolut sämsta tänkbara".

När det gäller de mjuka råvarorna är de vetet som står i fokus den här veckan. De senaste rapporterna visar visserligen att den globala veteproduktionen för odlingsåret 2009/2010 är lite högre än förväntat men något kan ändå vara på gång.

Handelsbankens råvaruexpert Torbjörn Iwarson hör till dem som ändå tror att vetet, som tidigare sjunkit rejält, kan stå inför ett trendbrott.

"Ökningen i produktionen kompenseras mer än väl med en uppskrivning av förbrukningen av fodervete", skriver han i veckobrevet.

Torbjörn Iwarson anser dock att det är för tidigt att rekommendera köp av vete.

De ukrainska bönderna rapporteras ligga efter när det gäller vårsådden av vete, enligt en rapport från Kiev. Kanada rapporteras emellertid vara igång med vårbruket en vecka tidigare än normalt.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -