På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Socker - en sur råvara

Råvaror  Socker har gått från sött till surt i råvaruinvesterarnas smak.  Priset på denna råvara föll under första kvartalet med nästan 40 procent.

Socker var en av råvaruinvesterarnas favoriter förra året, då priserna mer än fördubblades. Bakom fjolårets uppgång fanns dåligt väder som störde skördarna av sockerbetor i Indien och Brasilien. I år är läget ett annat.

"Sockerpriset har kommit ner ordentligt. Från att ha varit den hetaste råvaran bland investerare har den blivit den absolut kallaste", skriver Handelsbankens råvaruexpert Torbjörn Iwarson i sitt senaste veckobrev om jordbruksprodukter. Hans bild av läget delas av utländska råvaruanalytiker.

"Ingen tittar längre på socker", säger råvaruanalytikern Eugen Weinberg vid Commerzbank till nyhetsbyrån Bloomberg.

De tidigare rekordhöga priserna på socker har gjort att produktionen har ökat vilket gör att det snarast kommer att finnas ett överskott av socker i världen under 2010 och 2011.

Såväl Indien som Braslien förväntas i år öka sin produktion av socker rejält jämfört med 2009, både genom förhoppningsvis bättre skördar och ökade odlingsarealer.

FN-organet FAO:s senaste prognos för 2010 är att sockerpriserna kommer att fortsätta ligga på en hög nivå , men inte stiga.

Socker är en lite knepig råvara. Slutprodukten framställs från sockerrör eller sockerbetor.  Betorna odlas framförallt i USA och sockerrör i tropiska klimat som Indien och Brasilien.  En stor del av världens utbud av socker handlas emellertid inte på öppna marknaden och många producerande länder subventionerar socker. Det gör att prisutvecklingen kan vara svår att förutse.

Socker ingår i det som brukar kallas mjuka råvaror. Än så länge är intresset för mjukisarna ganska litet bland svenska investerare. Hos CMC Markets står mjuka råvaror, enligt analyschef Maria Malmqvist, för ungefär 5 procent av den totala handeln med råvarubaserade CFD:er.  I gruppen mjuka råvaror ingår även till exempel vete, kaffe och sojabönor.

FOTNOT: Contracts for Difference (CFD) är ett slags hävstångsinstrument som kan ha olika råvaror som underliggande tillgång.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -