På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Dags att deklarera

Skatter Så här års har många sparare frågor omkring hur de ska deklarera sina aktie- och fondaffärer. Här får du svaren på de vanligaste.

Senast den 16 april ska alla deklaranter ha fått sina blanketter. Om du sålt värdepapper behöver du även blankett K4, som finns att ladda ner på Skatteverkets webbplats.

Att deklarera värdepappersaffärer upplevs av många som både krångligt och tidsödande.

Här är några av de vanligaste frågorna.

Jag har sålt marknadsnoterade aktier, när och hur ska jag deklarera försäljningen?

Kapitalvinster beskattas och kapitalförluster dras av vid försäljningstidpunkten, vanligtvis fondnotans (avräkningsnotans) avslutsdatum. Vinsten respektive förlusten är skillnaden mellan vad det kostade dig att köpa värdepapperna och vad du fick för dem efter avdrag för försäljningsutgifter. Från banken eller mäklaren får du uppgifter om vad du fått i ersättning efter avdrag för courtage. Du redovisar själv försäljningen på blankett K4 och för in vinsten under inkomst av kapital.

Inkomst av kapital beskattas generellt med 30 procent. Om försäljningen ger en förlust får du göra avdrag med 70 procent av förlusten.

Jag har fått aktier utbytta, hur ska jag redovisa dessa?

Du kan normalt skjuta fram beskattningen till den dag de mottagna aktierna säljs. Omkostnadsbeloppet är samma som det som gällde för de andelar som byttes in. Har du också fått kontant ersättning ska du upp den till beskattning som inkomst av kapital för det beskattningsår som andelsbytet görs.

Jag har sålt marknadsnoterade aktier, hur räknar jag ut omkostnadsbeloppet?

Du kan räkna ut ett genomsnittligt omkostnadsbelopp för samtliga aktier av samma slag och sort, oavsett hur och när de förvärvats. Tänk på att även en split, nyemission eller fondemission påverkar omkostnadsbeloppet.

Om du vill kan du i stället beräkna omkostnadsbeloppet enligt en schablon som är 20 procent av försäljningspriset efter avdrag för försäljningsutgifter.

Hur deklarerar jag försäljningen av min kapitalförsäkring?

Varken vinster eller förluster ska tas upp då dessa är skattefria respektive inte avdragsgilla.

Jag har sålt andelar i investeringsfonder, hur ska jag deklarera försäljningen?

Om du har sålt andelar i en svensk eller utländsk investeringsfond ska du ta upp försäljningen till beskattning i inkomstslaget kapital. Fondbolagen lämnar kontrolluppgifter till Skatteverket vilket gör att uppgifterna bör finnas förtryckta.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -