På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Kakaorallyt kan ta fart igen

Råvaror Var det ovanligt dyrt att fylla påskäggen i år? I så fall kan det bero på förra årets kakaorally, som dessutom verkar ha fått ny fart.

Förra årets kakaorally höll på att skrämma slag på världens godistillverkare. Priserna steg med nästan 40 procent och toppade i december 2009 runt 3 500 dollar per ton kakao.

Det här året började bra för Afrikas kakaobönder, vilket fick priserna att sjunka, men nu har priserna satt fart igen. Priset på kakao är just nu på den högsta nivån på fem veckor.

"Priset har stigit efter tecken på att produktionstakten av kakao på Elfenbenskusten kan minska", säger CMC Markets marknadschef Maria Malmqvist.

Elfenbenskusten är världens största kakaoproducent, vilket gör att problem med sjukdomar och väderförhållandet direkt ger effekt på världsmarknadspriset. Just nu är problemet för lite regn.

Experterna tror dock, oavsett om problemen på Elfenbenskusten består, att priset på kakao kommer att fortsätta stiga.

Handelsbankens råvaruhandlare Christian Tall hör till dem som just nu är positiv när det gäller kakao.

"Vi tror på ett pris på runt 4 000 dollar per ton innan årets slut", säger han.

Den främsta förklaringen till den positiva prognosen är, enligt Christian Tall, kinesernas stigande efterfråga på olika kakaoprodukter. Även i Indien rapporteras intresset för kakao vara stigande.

Hedgefonden Man Investments råvaruchef Samuel Bossart, som är baserad i London, sade i februari till Dagens Industri att priset på kakao mycket väl kan dubblas "även om vi kanske inte når dit 2010".

Att öka produktionen av kakao tar ganska långt tid då det är många år mellan plantering och färdiga plantor som kan leverera bönor.

Kakaopriset har dessutom svängt kraftig upp ner fler gånger de senaste åren vilket stör kalkylen för odlare som funderar på att utöka verksamheten.

Om du är sugen på att investera i kakao, och då inte bara som påskchoklad, som finns det ett par olika alternativ.

CMC Markets säljer CFD:er, ett hävstångsinstrument, med kakao som underliggande tillgång. Genom Handelsbankens trader online kan du köpa futures baserade på kakao.

Det finns dessutom ett par börsbolag vars resultat påverkas av priset på kakao.

Cloetta hör till de bolag var kostnader ökar påtagligt när priset på kakao stiger.

Aarhus Karlshamn däremot brukar räknas som en vinnare på höjt kakaopris då det ger chokladtillverkarna incitament att ersätta en del av kakaosmöret med kakaosmörersättning.

FN-organet FAO räknar med att det i år kommer att produceras nästan 4 miljoner ton kakao.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -