På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Guldets glans mattas

Råvaror Det ser ut som om ädelmetallernas race är över, för den här gången. Problemen i först Grekland och nu Portugal gör att dollarn blir allt starkare mot euron samtidigt som allt fler investerare väljer aktier framför guld och silver.

Efter finanskrisen utbrott sökte investerarna alternativa placeringar vilket fick guld- och silverpriserna att sticka iväg. Uppgången fortsatta under 2009 och många investerare levererade optimistiska prognoser för 2010.

Så här långt har de haft fel, rejält fel.

I december förra året toppade guldet på 1 200 dollar per uns och i dag ligger det runt 1 100 dollar.

Några som inte trodde på den så kallade "bullrace-prognosen" var den oberoende analytikergruppen Raw Material Group.

"Vår prognos för 2010 var ett snittpris för guldet på 1 050 dollar. Att det som många trodde skulle sticka upp till 2000 dollar trodde vi aldrig på, och vi håller fast vid vår tidigare bedömning", säger analytikern Martin Jansson.

Varför tror ni inte på stigande guldpriser?
"När priset steg så snabbt var det tre saker som drev på: den sjunkande dollarkursen, efterfrågan på trygga placeringar och sjunkande guldproduktion i världen."

Martin Jansson fortsätter.

"Ingen av dessa drivande faktorer gäller längre."

Dollarn har i år stärkts, bland annat till följd av problemen i Grekland. De bedömare som håller fast vid "bullrace-prognosen" väntar sig att dollarn snart ska försvagas igen till följd av problemen i den amerikanska ekonomin. Martin Jansson tror inte det.

"Dollarn har visserligen sjunkit något de senaste dagarna men vi tror att det mest är gjort", säger han.

När det gäller efterfrågan på säkra placeringar så är förhållandet nu snarare det omvända, enligt Martin Jansson.

"Investerarna söker sig från säkra investeringar till börsen."

Förra året var dessutom det första året på länge då världens guldproduktion faktiskt ökade.

"Det handlar visserligen bara om någon procent men det är ändå en ökning", säger Martin Jansson.

En snabb blick på hur de aktiva råvaruinvesterarna agerar just nu visar att silver är populärt. Ett argument är att det, till skillnad mot guldet, finns en stor industriell efterfråga för silver vilket gör att priserna kommer att stiga när konjunkturen stärks.

Martin Jansson anser dock inte att det argumentet håller.

"Under högkonjunkturen 2008 toppade silvret runt 20 dollar per uns och i dag ligger det på ungefär 16 dollar. Att en begynnande högkonjunktur skulle lyckas driva upp priserna till de nivåerna tycker jag är osannolikt."

Han pekar vidare på att så gott som allt silver som produceras är en biprodukt från zink- och blygruvor vilket gör att stigande efterfrågan på dessa metaller ökar utbudet av silver.

Det finns emellertid ett par jokrar som kan göra att ädelmetallerna överraskar positivt.

"När Indien förra året gick ut och köpte 200 ton guld från IMF så påverkade det omedelbart priset och Kina har pratat om att flytta över en del av valutareserven till guld", avslutar Martin Jansson.

Den oväntade höjningen av guldimportören Indiens styrränta förra veckan var dock en negativ joker som tryckte ner priserna ytterligare.

Silvret har en tendens att följa guldet vilket gör att jokrarna påverkar även silvret.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -