På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Svängig olja lockar

Råvaror Experterna räknar med en ganska avslagen utveckling för oljepriset fram till hösten. De dagliga svängningarna i priset gör dock det svarta guldet till de aktiva råvaruinvesterarnas favorit.

Råoljan har sedan oktober handlats i intervallet 72 till 82 dollar per fat, och förväntas ligga kvar i de övre delarna av det intervallet åtminstone fram till i höst. Företrädare för oljekartellen Opec har flera gånger sagt att de ser 75 dollar per fat som en perfekt nivå.

Det låter inte så spännande, åtminstone inte för en oljeinvesterare. Trots det är olja de aktiva råvaruinvesterarnas favorit just nu.

CMC Markets säljer CFD:er, en  slags hävstångsinstrument, med olika råvaror som underliggande tillgångar. Enligt en undersökning som bolaget genomfört bland sina aktiva kunder toppar oljan just nu favoritlistan.  Förklaringen är att de dagliga svängningarna.

"När det gäller oljan, och även guld, som är de råvaror som handlas mest hos oss, tenderar placerarnas positioner att svänga mycket fortare än i andra råvaror. Det tyder på att placerarna är mer kortsiktiga och spekulerar mer i oljan och guldet än i exempelvis spannmål", säger Maria Malmqvist som är analyschef på CMC Markets.

Även Handelsbanken märker av att intresset för att kortsiktigt placera i olja är stort.

"Efter de senaste dagarnas prisuppgång har en del investerare valt att köpa bearcertifikat men annars handlar det om bullcertifikat", säger Johan Sillèn vid bankens råvarudesk.

Handelsbankens bear- och bullcertifikat har en hävstång som gör att placerarna kan få två gånger den dagliga ned- respektive uppgången i oljepriset, vilket gör att risken är hög. Varför svänger det då så mycket?

Att oljepriset följer dollarn är inget nytt. Blir dollarn svagare stiger priset på olja och vice versa. Det gör att i tider med kraftiga valutasvängningar så svänger även oljepriset.

Det som påverkar oljepriset mest just nu är emellertid osäkerheten kring konjunkturen. När konjunkturen verkligen stärks kommer efterfrågan att öka vilket kommer att resultera i högre oljepriser.

När priserna och konjunkturen toppade 2008 låg oljepriset på 140 dollar fatet.

Opec har emellertid inget intresse att bromsa en konjunkturuppgång för tidigt genom att låta oljepriset skena. Det gör att de långsiktiga oljeplacerarna måste vara beredda att vänta ganska länge på sin utdelning. Nu är det korta positioner som gäller.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -