På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Investerarna tror inte på kopparn

Råvaror Trots att energi- och fraktproblem fortfarande hotar att ställa till problem för koppargruvorna i Chile så verkar investerarna inte tro på några stora prisuppgångar. På lång sikt är emellertid prognosen för koppar positiv vilket gör att en dipp kan vara ett köptillfälle.

Koppar är en av världens viktigaste metaller, inte minst för tillväxtekonomier som Kina. Priset på koppar har redan stigit med över 150 procent sedan det vände upp i december 2008. Efter jordskalvet i Chile steg priset ytterligare men har sedan sjunkit tillbaka.

Hos CMC Markets som ger ut CFD:er (se fotnot) med olika råvaror som underliggande tillgångar är koppar den metall som kunderna tror minst på just nu.

"Att placerarna spekulerar i en nedgång i kopparpriset kan bero på att de inte tror att effekten av jordbävningen blir långsiktig men det kan också vara ett tecken på att de tror på ytterligare en dipp i konjunkturen", säger Maria Malmqvist som är analyschef på CMC Markets.

Handelsbanken kunder väljer den försiktiga linjen när det gäller koppar. Banken erbjuder olika sorters kopparcertifikat men just nu är det lågriskvarianten Koppar H som säljer mest. Stiger priset på koppar med en krona stiger värdet på H-certifikatet med lika mycket.

Det kan emellertid vara värt att hålla ett öga på kopparpriset.

En av de viktigaste indikatorerna för metaller är lagernivåerna på metallbörsen i London. De senaste siffrorna för koppar visar att något kan vara på gång.

Pär Melander som ansvarar för råvaruhandeln på Handelsbanken Capital Markets berättar.

"Lagren av koppar har sjunkit ner sedan början av mars. På grafen ser det inte så dramatiskt ut men det är ett tecken vi väntat på då det indikerar att ekonomin tagit lite extra fart", säger han.

Samtidigt kvartstår problemen på både utbuds- och efterfrågesidan.

Även om de chilenska koppargruvorna rapporteras ha klarat skalvet bra så kan energi- och fraktproblem fortfarande ställa till problem. Chile står för en tredjedel av världens produktion av koppar, så det är inga små volymer som står på spel.

Åtstramningar i storimportören Kinas ekonomi slår direkt mot koppar.

"Handelsbankens syn är det kommer att dröja innan Kina verkligen strama år men marknaden kommer säkert att oroa sig till och från vilket kan orsaka fortsatt turbulens", säger Pär Melander.

På lång och medellång sikt är prognosen för koppar positiv men inte dramatisk.

"Vår prognos är ett snittpris på 8 200 dollar under 2010", säger Pär Melander.

I dag ligger tremånadersterminen för koppar på drygt 7 500 dollar.

Koppar är en nyckelkomponent inom bygg- och transportsektorn och världens tillväxtländer har kraftigt ökat sin efterfrågan. Även produktionen har ökat men kopparbrytning är dyrt vilket gör att ledtiderna fram till nya gruvor är lång.

Fotnot: CFD:er, Contracts for difference, är ett så kallat hävstångsinstrument som kan användas för att handla i olika underliggande tillgångar som råvaror, aktier och olika index.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -