På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Tjänstemän tvingas lämna Swedbank

Pensioner I dagarna får 1,4 miljoner privatanställda tjänstemän sina årsbesked om tjänstepensionen. En knapp femtedel av dessa får även information om att de måste välja ny förvaltare till sin fondförsäkring, eftersom den gamla föll bort i upphandlingen.

Som ett resultat av valcentralen Collectums upphandling, som avslutades i januari, valdes fem bolag som från och med juli kommer att få erbjuda fondförvaltning till privata tjänstemän med ITP.

Konkurrensen var hård och flera bolag som ingår i dagens avtal föll bort, bland annat Swedbank och Länsförsäkring (se lista nedan).

Tjänstemän som tidigare valt att placera sina pengar i fondförsäkringar hos de bortvalda bolagen måste nu göra ett nytt val för kommande inbetalningar.

"Det är sammanlagt 260 000 personer som omfattas av omvalet", berättar Collectums presschef Jenny Jeppsson.

För att vinna upphandlingen har bolagen tvingats pressa fondavgifterna rejält. SEB har i det nya avtalet en snittavgift på 0,6 procent, att jämföra med drygt 0,8 procent i det gamla.

Även tjänstemän som inte måste byta bolag bör ägna några minuter åt den utskickade prognosen.

Den genomsnittliga pensionsspararen hos Collectum får enligt prognoserna 7 980 kronor i pension under de första fem pensionsåren. Genom att lägga ihop tjänstepensionen med prognosen för den allmänna pensionen får tjänstemännen en ganska bra bild av den framtida pensionen.

Collectum räknar dock med att det nya avtalet kan bidra till att pensionskapitalet höjs rejält.

Det handlar dessutom om mycket pengar som ska förvaltas.

För en trettioåring med en månadslön på 25 000 kronor betalar arbetsgivaren varje månad in 1 100 kronor. För en 45-åring med 40 000 kronor i lön handlar det om 3 856 kronor i månaden.

Collectum är valcentral för de privatanställdas tjänstepension, ITP.   Sammanlagt uppgår premierna varje år till ca 20 miljarder kronor. Tjänstepensionen ITP har kommit till genom avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK.

Vinnare i Collectums upphandling för fondförsäkring:
AMF
Danica Pension
Handelsbanken Liv
Nordea Livförsäkring
SEB Trygg Liv

Bortvalda:
Swedbank Försäkring
Folksam
Länförsäkringar Liv
Skandia
SPP
Moderna Liv & Pension

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -