Filip Weintraub slutar på Skagen

Fonder Efter nio år som ansvarig förvaltare för Skagen Global slutar Filip Weintraub. Under hans tid som förvaltare har världsindex backat med 10 procent. Hans fond har ökat med 200 procent.

En av världens få riktiga förvaltarstjärnor slutar. Efter nio framgångsrika år väljer Skagen Globals skeppare, Filip Weintraub, att kliva av för att ägna sig åt investeringar på annat håll. Det skriver Skagen Fonder i ett pressmeddelande.

Det kommer bli mycket ståhej kring avhoppet. Mycket står på spel. Kunderna har många gånger köpt Filip Weintraub mer än kanske Skagen Global. Det är han som genom aktiv förvaltning åstadkommit en värdeökning med 200 procent under de nio åren, medan världsindex under samma period fallit med ungefär 10 procent.

Skagen Fonder riggar upp ett stort pådrag för att presentera ersättaren, och för att lugna alla kunder. Det blir en webb-tv-sändning senare i dag med mangrann uppställning från Skagen Global.

Alla kommer att vara med. Koncernchefen, Harald Espedal, finns på plats, likaså Kristian Falnes som kommer att ta över ansvaret för Skagen Global. Han kommer från Skagen Vekst som han ansvarat för de senaste tio åren. Beate Bredesen är också med, hon kommer att ta över huvudansvaret för Skagen Veks som hon sedan 2004 har förvaltat tillsammans med Kristian Falnes.

Även huvudpersonen själv, Filip Weintraub, ställer upp. Han kommer att bedyra sin framtidstro på Skagen Fonder i allmänhet och Skagen Global i synnerhet. Ett ess som Skagen Fonder kommer att lyfta fram är att Filip Weintraub även fortsättningsvis kommer att vara delägare i bolaget Skagen AS och kommer att finnas tillgänglig för bolaget även fortsättningsvis. Frågan är bara hur stor del av sina aktier han har sålt?

Att avhoppet är stort och att Skagen Fonder är lite nervösa inför framtiden blir tydligt då en stor del av pressmeddelandet är ägnat åt att berätta hur framgångsrikt Kristian Falnes har förvaltat Skagen Vekst.

Den webbsända presskonferensen börjar kl 13.00. Klicka här för att se den.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -