Vad händer med mina pengar om en fond går i konkurs?

Frågor & svar  Hej, Hur stort belopp är klokt att ha hos samma fondbolag med tanke på investerarskyddet på 250 000 kronor. Är fondplaceringen så väl skyddad att man kan känna sig trygg utan investerarskyddet? Hur ska man tänka om det hela?

REDAKTIONEN SVARAR: Hej, du kan lugnt investera mer än 250 000 kronor i en fond. Dina pengar är mycket väl skyddade.

Orsaken är att dina pengar är investerade i olika värdepapper som fondbolaget inte får lov att pantsätta för sin egen räkning. Även om fondbolaget går i konkurs finns dina fondandelar kvar med dess motsvarande investeringar i olika värdepapper. Värdet på dem påverkas inte av om skulle få fondbolaget får dålig ekonomi.

Enlig lag ska fondbolaget hålla sig med externt förvaringsinsitut som tar över alla tillgångar om själva fondbolaget skulle gå omkull.

De 250 000 kronor du nämner är en insättningsgaranti som finns för fondinstitut om pengarna trots allt skulle försvinna, på grund av brottslighet eller liknande.

Den statliga bankgarantin som gäller inlåning i banker är på 500 000. Summan är högre för bankerna eftersom de sätter sprätt på dina pengar på penningmarknaden för att tjäna mer i ränta än vad de ger till dig, (det är det som gett upphov till hela finanskrisen). Därför skulle en bank aldrig klara sig om alla skulle vilja ta ut sina pengar samtidigt. Därför statlig garanti.

Frågan om det är klokt att investera mer än 250 000 kronor i en fond handlar snarare om det är en förnuftig riskspridning med tanke på hur kurserna går, givet hur stor andel det är av ditt totala sparande. Men det är en helt annan sak. Lägg inte alla ägg i samma korg.

Vänlig hälsning
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -