Lågt vetepris lockar investerare

Råvaror  Den kalla vintern har väckt investerares intresse för jordbruksprodukter. Men det är viktigt att veta vad priserna påverkas av. Just nu är priset på vete nedpressat samtidigt som sockret ligger på rekordnivåer.

Investerare börjar nu visa ett påtagligt intresse för jordbruksprodukter, i synnerhet vete.

Det råder dock delade meningar bland experterna om hur mycket skördarna kommer att påverkas av den ovanligt snörika och kalla vintern.

"Trots att kylan varit sträng i Europa så väntas de grödor som såddes i höstas inte ha tagit någon skada då marken varit snötäckt", säger departementssekreteraren och råvaruexperten Bengt Johnsson på Jordbruksdepartementet.

Pär Melander, råvaruhandlare på Handelsbanken, har en annan bild av läget.

"Snötäcket i Europa skapar dåliga förutsättningar för årets skörd vilket gör att dagens överutbud snabbt kan övergå till brist", skriver han i en artikel i Privata Affärer.

Den största risken för skador på vårens skördar uppstår när snötäcket smälter med kraftiga vårfloder till följd. Hur stor effekten blir på priserna beror dock även på lagernivåerna, konjunkturen och valutakurserna.

I dagsläget är priserna på vete låga.

"Vetepriserna hängde inte med i förra årets råvarurally. På sikt tror vi att priserna kommer att stiga men just nu hålls de tillbaka både av att dollarna stärkts och att det finns stora spannmålslager", säger Maria Malmqvist ansvarar för marknadsanalys på derivathandlaren CMC Markets.

Det finns dock en del förutom snön och kylan som talar för att vetepriserna kommer att stiga, och kanske även på kort sikt.

Världens konsumtion av vete är stigande samtidigt som det, till följd av de låga priserna, såddes mindre än normalt i höstas. De senaste siffrorna från Food and Agricultural Organization (FAO) pekar på att dagens vetelager uppgår till ungefär 25 procent av världens årliga konsumtion. Bengt Johnsson berättar om en gammal tumregel:

"När lagren går under 20 procent är risken för snabba prisförändringar uppenbar", säger han.

I Kina har priserna på grönsaker och andra grödor stigit mycket kraftigt till följd av kraftiga snöfall, som bland annat orsakat transportproblem. Kineserna är bland annat storkonsumenter av soja men än så länge så har problemen inte påverkat världspriserna.

Socker däremot nådde den högsta prisnivån på nästan 30 år i februari, vilket var en direkt effekt av ogynnsamma väderförhållanden i Brasilien och Indien.

Världens lager av socker är redan låga då konsumtionen under flera år varit högre än produktionen. De senaste veckorna har sockerpriset fallit tillbaka men något guldläge för investerare är det knappast.

FAO spår att sockret kommer fortsätta ligga på en hög nivå men räknar inte med prisuppgångar. Så här säger Maria Malmqvist:

"De höga priserna har gjort att produktionen ökat vilket gör det snarare ser ut som om det kommer att finnas ett överskott under 2010 och 2011."

En betydligt intressantare odlad råvara just nu är skogsprodukter. Under slutet av 2009 och inledningen av 2010 har priserna på sågtimmer och massaved fortsatt att stiga. Från branschen görs bedömningen att priserna kan fortsätta uppåt även under resten av året. Som stöd för den prognosen finns tre viktiga förutsättningar: lagren ligger på en historiskt låg nivå, den kalla vintern har ökat efterfrågan och konjunkturen går åt rätt håll.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -