Marknad för hävstång slog rekord i januari

Hävstång  Marknaden för hävstångsprodukter fortsätter att öka. I januari noterade CMC Markets en ny rekordnivå för så kallade CFD:er på 90 000 avslut. Valutor och index är hetast bland kunderna.

Intresset för hävstångsprodukter fortsätter att öka. De totalt 90 000 avslut under januari månad som handelsplatsen CMC Markets noterat innebär ett nytt rekord. Omsättningen uppgick samtidigt till drygt 30 miljarder kronor.

Överlägset störst intresse bland kunderna riktades mot CFD:er som följer börsindex och valutor.

"Valutamarknaden har varit volatil under det senaste året och det har gjort att handeln i valuta ökat. Historiskt sett har valutamarknaden haft ganska små svängningar, men så har verkligen inte varit fallet under finanskrisen. Det har varit väldigt stora rörelser, vissa dagar flera procent även i de stora valutorna", konstaterar Mattias Malmström, vd för CMC Markets i Norden.

Valutaprodukterna svarade för 46 procent av omsättningen medan indexprodukterna utgjorde 42 procent. Aktier och råvaror stod för 7 respektive 4 procent.

CFD står för "contract for difference" och är en hävstångsprodukt där underliggande tillgångar utgörs av aktier, råvaror, index eller valutor. Hävstången gör att du kan få en mycket god avkastning i förhållande till investerat kapital men du kan förstås även snabbt förlora lika mycket.

Om du till exempel tror att Teliasonera-aktien står inför en uppgång från dagens nivåer kring 50 kronor så kan du köpa till exempel 200 CFD:er för totalt cirka 10 000 kronor (samma som aktiekursen). Poängen är att du enbart spekulerar i kursrörelsen och inte behöver köpa själva aktien. Ett säkerhetskrav på  10 procent av värdet på affären är allt som krävs, vilket i det här fallet blir 1 000 kronor. Det är det enda du faktiskt betalar i samband med affären.

Om allt går bra och aktien stiger som du trott, till exempelvis 55 kronor, så kan du räkna hem en vinst på 5 kronor på vart och ett av dina 200 kontrakt, alltså 1 000 kronor. Avkastningen på dina 1 000 kronor blir alltså 100 procent. Dock tillkommer courtage.

Om aktien däremot går ned med 5 kronor har du förlorat hela insatsen.

CMC Markets har konkurrens av bland andra Saxo Bank och IG Markets på marknaden för CFD:er i Norden. Bara CFD-handeln hos CMC Markets har på kort tid vuxit förbi warrantmarknaden i Stockholm och Helsingfors och den börjar nu bli lika stor som den för börshandlade fonder, så kallade ETF:er.

"Vi tror att vi har en god chans att växa förbi ETF-marknaden under det innevarande kvartalet", säger vd Mattias Malmström.

"Sverige är en mycket bra marknad för CFD:er. Dels finns det ett mycket bra och stabilt regelverk vilket är viktigt för att få en väl fungerande marknad. Sedan finns det även ett stort antal privata aktiva placerare med hög kompetens som vill sköta sina egna affärer, det finns en hög andel online-användare och slutligen även ett stort riskkapital", fortsätter han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -