På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sista minuten för rotpengar

Skatter Om du skickar in din ansökan om rotavdrag senaste den här veckan och dessutom e-deklarerar är chansen stor att du kan få pengarna redan till midsommar. Läs mer om hur du ansöker och hur avdraget fungerar.

Du som anlitade hantverkare för arbeten på huset eller köpt hushållstjänster under perioden 8 december 2008 till 30 juni 2009 måste själv ansöka för att få den skattereduktion som du har rätt till.

Absolut sista deadline är 3 maj men om du skickar in ansökan före 1 februari och e-deklarerare har du möjlighet att få din skattereduktion och eventuell återbäring redan till midsommar.

Vad behövs för att ansöka om skattereduktion?
På Skatteverkets webbplats kan du ladda ner såväl blankett som instruktioner, se länk nedan.

Du behöver även en kopia på fakturan från hantverkaren eller tjänsteleverantören där arbets- respektive materialkostnaden ska vara tydligt specificerade.

För att kunna fylla i ansökan behöver du dessutom uppgifter om vilket datum fakturan betalades, fastighetsbeteckning alternativt lägenhetsbeteckning och bostadsrättens organisationsnummer.

Hur mycket pengar blir det?
Du kan få tillbaka 50 procent av arbetskostnaden inklusive moms, men högst 50 000 kronor per sökande och år.  För att du ska kunna utnyttja rotavdraget måste du stå som ägare till huset eller bostadsrätten och din sammanlagda inkomst måste vara minst lika stor som avdraget.

Här är ett exempel på skattereduktion:

Gudrun och Per äger en småhusfastighet. De har under året anlitat ett byggföretag som har bytt tak på villan samt byggt en ny altan. För arbetet har paret betalt 200 000 kronor, varav 114 000 kronor är arbetskostnad.

Om de inte anger något annat i sin gemensamma ansökan kommer Skatteverket att fördela skattereduktionen så att de får hälften var.

Gudrun har dessutom betalt 12 000 kronor för hushållsarbete hemma hos hennes pappa.

Pers underlag för skattereduktion blir 57 000 kronor. Skattereduktionen är 50 procent vilket innebär att han får sin skatt sänkt med 28 500 kronor.

Gudruns underlag blir 69 000 kronor vilket innebär hon får sin skatt sänkt med 34 500 kronor.

Reglerna om rotavdrag infördes i slutet av 2008, som en del av regeringens stimulanspaket. För arbeten utförda efter 30 juni 2009 kan hantverkarna och tjänsteleverantörerna själva ansöka om pengar vilket innebär att du får ditt skatteavdrag direkt på fakturan.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -