På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Se över elavtalet

Elpriset Att elpriset rusar i höjden under årets kalla månader är inget ovanligt, även om det varit tuffare än normalt i år. Genom att göra ett aktivt val kan du tjäna tusenlappar.

Placera.nu beskrev på torsdagen hur hushållen drabbas av höjda elpriser till följd av den kalla vintern. Hur gör man då för att se om sitt hus och inte betala mer än nödvändigt?

Varje hushåll har två elavtal, ett med nätföretaget och ett med elhandelsföretaget. Det först nämnda kan du inte göra så mycket åt men vilket elhandelsföretag du vill vara kund hos kan du själv välja.

Du kan dessutom välja vilken sorts avtal du vill ha.

Kan jag byta elhandelsföretag när som helst?
Det beror på vilken sorts avtal du har i dag. Om du har ett bundet avtal måste det först löpa ut.

Vad är bäst: rörligt, fast eller tillsvidarepris?
Det beror på vad som är viktigt för dig och vad du tror om prisutvecklingen på marknaden.

Om du väljer att binda priset så är du skyddad mot prishöjningar under denna tid. Nackdelen är att du går miste om prissänkningar.

Under december och januari har elpriserna varit höga vilket slagit hårt mot villaägare som inte har fasta avtal.

Över tiden så lönar sig det sig normalt att ha rörligt elpris men det förutsätter att du har marginaler för att klara tillfälliga uppgångar.

Precis som på bolånemarknaden är det omöjligt att i förväg säga vad som blir billigast då förutsättningarna styrs av marknaden.

Tillsvidarepris, som är en sorts fast pris som du får om inte avtalat om annat, är normalt dyrare än ett rörligt avtal. Dessutom kan elhandlaren ändra tillsvidarepriset när som helst.

Hur vet jag vilket elhandlarbolag som är billigast för mig?
På nätet finns flera bra webbsidor där du kan göra elprisjämförelser.  För att kunna göra så bra jämförelser av olika elhandelsföretag som möjligt bör du först ta fram uppgifter om din elförbrukning.

Här är två bra sidor där du enkelt kan jämföra priser:

www.elprisguiden.se

www.elpriskollen.se

Du hittar även matnyttig information hos Konsumenternas Elrådgivningsbyrå: www.elradgivningsbyran.se.

Finns det andra uppgifter som kan vara bra att ha tillgängliga?
Medlemskap i olika intresseorganisationer och fackförbund kan ofta ge rabatter, så se till att du ha kolla på vilka organisationer du och resten av familjen är medlemmar i. Det är ofta fler än du tror.

Är det bara priset som räknas?
Ett tips är att testa elhandlarens kundservice innan du tecknar avtal. Maila eller ring och se om du får ett snabbt och bra svar.

Det finns också flera bolag som erbjuder grön el.  Dessvärre är det i dagsläget svårt att avgöra vad du får för det normalt högre priset som du får betala för ditt miljöengagemang.  Även om du köper grön el kan inte räkna med att just den el som du får är producerad av förnyelsebara energikällor. Elen kommer säkerligen från samma källa som dina grannars el då det inte går att avgöra var en viss mängd el producerats.

Många elhandelsföretag säljer el märkt med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Det innebär att elhandelsbolaget åtar sig att sälja en viss mängd el från förnyelsebara energikällor.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -