Vad är en valutasäkrad fond?

Frågor och svar Hej Placera, ibland läser man att vissa fonder är valutasäkrade, vad innebär det? Anja Landér

REDAKTIONEN SVARAR: Hej Anja

Värdet av den svenska kronan fluktuerar mot andra valutor. I början av året kostade, till exempel en amerikansk dollar cirka åtta kronor, idag kostar den drygt 7 kronor. Det innebär en minskning med drygt 10 procent. Det betyder att om en amerikansk aktiefond hade stigit med 10 procent, räknat i amerikanska dollar, så skulle det bli plus minus noll för en svensk sparare. Den som köpte en dollar i början av året för 8 kronor får bara 7 kronor om hon säljer den idag.

Att valutasäkra en fond innebär att fonden inte har någon valutarisk, och i exemplet ovan hade inte fondspararna förlorat 10 procent på växelkursen. Men det finns en baksida av valutasäkringen. För det första kostar det att valutasäkra pengarna. För det andra så går man minste om avkastningen som man skulle ha fått om växelkursen hade gått åt andra hållet, att den amerikanska dollarn hade stärkts mot den svenska kronan.

Bäst effekt av valutasäkring får man om den svenska kronan stärkts mot andra valutor, medan man förlorar om den försvagas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -