Trögt för HQ:s hävstångsfonder

Hävstångsinstrument  Börsmäklaren HQ:s satsning på börshandlade fonder med hävstång har startat något trögare än förväntat, när två månaders handel summerats.

För två månader sedan tog HQ upp konkurrensen med Handelsbanken om börshandlade fonder med hävstång. Handelsbanken ser dock ut att hålla ställningarna med sina fonder Xact Bear och Xact Bull.

"Det har varit en lite trögare start än vad vi förväntat oss men vi är övertygade att vi har den bästa produkten, med bra förvaltning och den lägsta avgiften av hävstångsfonderna. Vi har lite lägre volymer, där Xact har varit duktiga på att ta volym och svara på våra fonder", säger Jacob Sternius och pekar på konkurrenten på området i form av Handelsbanken", säger Jacob Sternius, ansvarig för ETF:er på HQ Bank.

Enligt Jacob Sternius kostar HQ Banks ETF:er 0,4 procent, två tredjedelar av vad XACT:s fonder kostar.

Med tre konkurrerande market makers i sina fonder, och fler på väg in, så har HQ likviditet nog för att vara konkurrenskraftiga, enligt Jacob Sternius.

"Likviditeten i ETF-marknaden beror på de volymer och priser market makers ställer och där skulle jag säga att vi är helt klart jämförbara (med Handelsbanken)", säger han.

För att få ut budskapet, och nå större marknadsandel, väntas nya produktlanseringar, där en ny fond är att vänta redan på den här sidan årsskiftet.

"Vi har inte riktigt kommit ut med vårt budskap, men vi kommer att lansera fler fonder. När man bygger familjer av fonder så kommer de att skapa större intresse för varandra. Till att börja med kommer vi att göra en Nasdaq 100-fond innan årsskiftet", säger Jacob Sternius.

"Vi kan förpacka väldigt olika strategier, där man till exempel förstärker börsens svängningar. Vi kommer att fokusera mer på allokeringsprodukter, utländska aktieindex av lite mer "long only"-karaktär", säger han.

I ett marknadsbrev från HQ framgår att ETF:er i november totalt omsatte 13,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen (17,2), varav hävstångsfonder stod för 10,9 miljarder (14,1).

Under årets första elva månader uppgick den totala omsättningen till 177,2 miljarder kronor (170,8), där hävstångsfonderna svarade för 143,6 miljarder (127,5).

Vilken andel HQ har tagit av den totala handeln är lite tidigt att tala om efter två månader som aktör i segmentet.

"Vi har varit igång nästan två handelsmånader, så det är lite tidigt att tala om", säger Jacob Sternius.

NYHETSBYRÅN DIREKT/PLACERA.NU

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -