Så fungerar ett certifikat

Hävstång Den som är ute efter hävstång i sina placeringar bör ta en titt på certifikat, som på senare tid blivit ett alternativ till börshandlade fonder. I placera.nu:s hävstångsskola får du reda på hur certifikaten fungerar.

Ett certifikat är egentligen ett skuldebrev av samma typ som en statsskuldsväxel, med skillnaden att emittenten (utgivaren) är en kommersiell bank.

För fonder och ETF:er finns ett så kallat diversifieringskrav. Det innebär att Handelsbankens och HQ Banks ETF:er måste vara kopplade till breda marknadsindex eller ett välspritt innehav av aktier. Diversifieringskravet finns inte för certifikat, vilket medför att de kan vara kopplade till enstaka tillgångar såsom olja, guld, aktier, valutor med mera. Avsaknaden av diversifieringskravet för certifikat i kombination med att det också är möjligt att snabbare lansera ett nytt certifikat än en ny ETF, är förklaringen till att Handelsbanken valde certifikatmodellen när de utökade Bull- och Bear-sortimentet.

Det finns ett flertal leverantörer av råvarucertifikat på marknaden. Handelsbanken erbjuder som vi nämnde i början börshandlade certifikat som betecknas av underliggande råvaruslag samt prefixet Bull respektive Bear, Exempelvis Bull Olja. Certifikaten finns med olika råvaror som underliggande tillgångar. ABN Amro, som numera ägs av Royal Bank of Scottland, erbjuder Open End Certifikat och Minifutures. CMC Markets ger bland annat ut CFD:er (Contract For Difference).

Utbudet är med andra ord stort och det växer hela tiden. Dessvärre blir en del sparare besvikna och några känner sig till och med lurade. Det märks bland annat på de mail som kommer till redaktionen. Här är några saker att tänka på innan du köper ditt första certifikat.

Se till att du förstår konstruktionen.

Även här är den hävstång som utlovas daglig. Det innebär att avkastningen kan bli sämre över en längre tid. Om du till exempel köper Bull Olja spekulerar du i en prisuppgång för oljan. Hävstången är 2 men det betyder inte att du om priset stiger med 10 procent på en månad automatiskt får 20 procent. Under månaden har det sannolikt funnits dagar med nedgång, som ger en förlust gånger 2.

Många certifikat kräver daglig bevakning.

Om prisrörelser under en dag påverkar kursen avsevärt betyder det att du helst bör bevaka dina certifikat dagligen.

Välj en depå med lägsta möjliga courtage.

En stor risk med korta affärer och små belopp är att courtaget äter upp vinsten.

Om du planerar att handla aktivt med olika certifikat är det väl värt tiden att jämföra depåer hos olika mäklare. Om du gör ett par affärer om året spelar det kanske ingen roll om minimicourtaget är 19 eller 99 kronor, men för den aktiva investeraren, inklusive i certifikat, kan det vara avgörande.

Börja smått.

Testa och var beredd att förlora. Det bästa sättet att lära sig är att köpa en liten post och sedan utvärdera resultatet.

Glöm inte valutan.

Många certifikat handlas i dollar, vilket är en viktig aspekt att räkna med när du planerar dina affärer. Ibland kan det vara värt pengarna att satsa på ett valutasäkrat certifikat i synnerhet nu när dollarkursen är ovanligt volatil.

Glöm inte avgifterna.

Det är inte bara courtage du betalar. Utgivarna tar normalt ut någon form av spread (skillnad) mellan köp- och säljkurs. Handelsbanken tar ut 0,6 procent per år för certifikaten. Den avgiften delas med 365 dagar om du bara äger certifikatet en dag. Ibland får du även betala förvaltningsavgifter och avgifter för valutasäkring. Under våren har avgiften för valutasäkring varit hög till följd av de turbulenta valutakurserna. Och sist, men inte minst:

Hävstången går åt båda hållen.

Om hävstången är två betyder det inte bara att du kan få dubbla avkastningen.  Du kan förlora lika mycket.

---

Den här artikeln har tidigare publicerats i specialtidningen Avanza Magasin som utkom i början av november 2009.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -