Så fungerar en börshandlad fond

Hävstång Börshandlade fonder bli allt mer populära. Särskilt om de innehåller en hävstång som ökar avkastningen. Men hur fungerar de?

En börshandlad fond kallas för en ETF. Det är en engelsk förkortning för Exchange Traded Fund. Den svenska benämningen alltså rakt översatt från engelskan.

Det speciella med en ETF är att fonden ges en notering på Stockholmsbörsen. Därigenom går det att handla fonden som en aktie. Det går alltså att köpa och sälja den flera gånger per dag för den som vill. Vanliga fonder handlas normalt som snabbast en gång per dag. Vissa fonder är månadshandlade.

De största ETF:erna är Handelsbankens Xact Bull och Xact Bear. De ger en hävstångseffekt på 1,5 gånger Stockholmsbörsens utveckling, på dagsbas. Om börsen går upp med 1 procent, går alltså Xact Bull upp med 1,5 procent. Om börsen går ned med 1 procent, går Xact Bear upp med 1,5 procent.

Det finns mer att läsa kring produktutbudet på hävstångsmarknaden i vår introduktionsartikel kring den här skolan. Läs den här.

Hävstången åstadkoms genom att den utfärdande banken gör större placeringar än kunden. Om du till exempel köper Xact Bull för 1 000 kronor, kommer Handelsbanken att placera 1 500 kronor i OMX-index.

Avgifterna är betydligt lägre jämfört med vanliga fonder. En börshandlad fond som speglar index på olika marknader har ofta en förvaltningsavgift på mellan 0,15 till 0,7 procent. Jämför det med till exempel en aktivt förvaltad rysk fond som kan ha en förvaltningsavgift på 2,5 procent och ibland även köp- och säljavgifter.

Vilka är nackdelarna?

För det första ska man tänka på att fonder med hävstång är högriskplaceringar. Det blir hävstång även i förlusterna om börsen går åt fel håll.

Du måste dessutom betala courtage när du köper eller säljer en ETF. Courtaget gör att börshandlade fonder inte passar månadsspararen. En annan nackdel är att de börshandlade fonderna inte nödvändigtvis handlas till riktigt marknadsvärde, då priset även styrs av efterfrågan.

Hur ser utbudet av börshandlade fonder ut?

Utbudet på den svenska marknaden är än så länge väldigt magert. I dagsläget är det bland svenska banker bara Handelsbanken och HQ Bank som erbjuder börshandlade fonder. Men även finska Seligson & Co, norska ABG Sundal Collier och DNB NOR har börshandlade fonder i sitt utbud. Går du utanför Nordens gränser växer utbudet snabbt.

Var hittar jag information?

På den nystartade sajten www.etfsverige.se hittar du bra information om utbudet av fonder, i såväl Norden som resten av världen.

Hur handlar jag börshandlade fonder?

Du handlar genom din vanliga internetmäklare, bank eller fondkommissionär, men det finns begränsningar när det gäller vilka marknader du kan nå. Det måste du kolla med din bank.

Genom Avanza Bank kan du, förutom de nordiska, handla fonder som är noterade i USA och Kanada. Via Nordnet når du även den tyska börsen Xetra, som har ett stort utbud av börsnoterade fonder.

Xact Bear och Xact Bull har fått en hel del kritik, håller de verkligen vad de lovar? Deras avkastning på 1,5 gånger index gäller bara över en dag. När börsen sedan svänger över tid kommer dagar med förlust att äta upp en del av avkastningen från de dagar som ger vinst. Det gör att en långsiktig uppgång alternativt nedgång inte alls behöver behöver ge 1,5 gånger index.

Det är ganska lätt att få felaktiga förväntningar på dessa fonder.

---

Den här artikeln har tidigare publicerats i specialtidningen Avanza Magasin som utkom i början av november 2009.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -