På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så handlar du med hävstång

Hävstång Börshandlade fonder, så kallade ETF:er, är snabba, enkla och billiga. Men vilka är fallgroparna, och vad är skillnaden mot certifikat? Följ med i placera.nu:s hävstångsskola.

Börshandlade fonder blev höstens snackis på sparmarknaden. I oktober tog HQ Bank upp konkurrensen med Handelsbanken som fram till dess varit nästan ensamma i Sverige med sina Xact Bull och Xact Bear - indexfonder som dels handlas över börsen med sekundsnabb prissättning, dels innehåller hävstångsinstrument som gör att avkastningen blir större än index.

Xact Bull och Bear har en hävstång på 1,5 gånger index. Det innebär att om Stockholmsbörsen går upp med 1 procent, så går Bullfonden upp med 1,5 procent. Omvänt, om börsen går ned med 1 procent så går Bearfonden upp med 1,5 procent.

Handelbankens Xact-fonder har blivit en sådan framgång bland spararna att fler banker nu vill ha en del av kakan. HQ Bank lanserade i oktober egna börshandlade hävstångsfonder, och passade på att höja ribban för avkastningen. I fonden "OMXS30 Double Long ETF" är det dubbla indexavkastningen som gäller.

Handelsbanken var inte sen att kontra, men den här gången med så kallade certifikat. Värdepapperen fick namnen Bull OMX X2 samt Bull OMX X3, (och motsvarande för Bear-certifikaten). Handelsbanken höjde alltså hävstången till som mest tre gånger indexutvecklingen. Om börsen går upp med 2 procent en dag får alltså innehavaren av Bull OMX X3 en uppgång på 6 procent. Dessa certifikat lades till Handelsbankens befintliga certifikat-utbud som till exempel Bull Olja, Bull Guld och Bull Vete, bland många andra.

Efter ytterligare några veckor lanserade Handelsbanken de nya börshandlade fonderna Xact Bull X2 och Xact Bear X2, alltså fonder med dubbla börsutvecklingen.

Börshandlade fonder spås en lysande framtid. I andra länder, speciellt i USA, är den här sortens fonder, Exchange Traded Funds, ETF, redan mycket populära. Certifikaten är också på väg upp på marknaden. Men vad är skillnaden, och hur fungerar de?

Följ med i placera.nu:s hävstångsskola som börjar med en artikel om de börshandlade fonderna, ETF:er.

Artikeln publiceras imorgon lördag. På söndag förklarar vi hur certifikaten fungerar.

---

Den här artikeln har tidigare publicerats i specialtidningen Avanza Magazine som utkom i början av november 2009.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -