När dras fondavgifterna?

Frågor och svar Hur tar fonderna ut sina avgifter? Denna fråga gäller inte köp- eller säljavgifter. Det verkar inte som de tar ut avgiften vid ett tillfälle. Tar de ut en liten del var dag, om t.ex. avgiften är 2% drar man då 2%/360 per dag? Ofta rekomenderas fonder som tar ut en låg avgift. Men om avgifterna redan är dragna när kursen redovisas är det irrelevant att ta hänsyn till avgifterna. Det är resultatet (kursen) som man måste jämföra med.

REDAKTIONEN SVARAR: Det går inte att spara i fonder gratis. Fondbolagen drar inte avgifterna vid en speciell dag, utan dagligen. För en fond som kostar 2 procent per år i förvaltningsavgift drar fondbolaget 2 procent/365. På så sätt betalar fondspararna bara för den tiden som de är kunder i fonden.

I navkurserna som fondbolagen redovisar, som också ligger till grund för att beräkna avkastningen, har de tagit hänsyn till alla kostnader och avgifter som har med fondens förvaltning att göra. Det betyder att förvaltningsavgiften, transaktionskostnader och kostnader för förvaringsinstitut är avdragna i navkursen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -