Oroligt hos Thenberg Fonder

Analys Thenberg Fonder är till salu - igen. Det bådar inte gått för framtiden. Ännu en gång går förvaltarna och spararna en oviss framtid till mötes och det är beklagligt att ägarna inte är mer långsiktiga. Placera.nu kan inte göra annat än rekommendera andra fonder innan en ny ägare har tagit över och visat långsiktigt ägaransvar.

Thenberg Fonder har en kort men turbulent historia. Bolaget startades i slutet av 2005 och hette då Bergsgård & Petersson Fonder. Det första året gick det strålande och deras första fond, B&P Hedge var en av de allra bästa år 2006. Sedan gick det utför och 2007 blev ett mardrömsår för fonden och dess förvaltare. Avkastningen slutade på minus 39 procent.

På hösten 2007 förvärvade Thenberg & Kinde det sargade fondbolaget Bergsgård & Petersson med fyra fonder och ett förvaltad kapital på cirka 70 miljoner kronor. Ulf Petersson valde vid tidpunkten att kliva av och är i dag reporter och börskommentator på Veckans Affärer.  Johan Bergsgård blev kvar tills januari i år då han lämnade. Pekka Kääntä är den enda kvarvarande sedan B&P-tiden som förvaltar Thenberg Macro Hedge som har gått väldigt bra under börsnedgången.

Thenberg & Kinde hade stora planer för sitt fondbolag och lanserade raskt ytterligare tre fonder. Så sent som i februari förvärvades Stockholm Asset Management AB:s SmallCapfond. Fondens förvaltare Ulf Deckmark följde med och anställdes som förvaltare och VD i Thenberg Fonder. I samband med förvärvet uttalade sig Carl-Magnus Kindal, VD Thenberg & Kinde Fondkommission, positivt om framtiden.

"Detta förvärv skall ses som ett av flera då vi är intresserade av att förvärva fler fonder under 2009" säger Carl-Magnus Kindal, VD Thenberg & Kinde Fondkommission.

Av detta blev det nu intet. Istället söker nu Thenberg & Kinde Fondkommission som äger Thenberg Fonder en köpare till fondbolaget. Prislappen är satt till 5 miljoner kronor. Carl-Magnus Kindal förklarar försäljningen med att moderbolaget har haft det motigt en längre tid och att de inte har muskler nog att driva ett fondbolag.

Prislappen är satt till 5 miljoner kronor. För det får man 1,6 miljoner kronor i eget kapital, plus cirka 70 miljoner i fondkapital från 2 000 till 3 000 kunder. Det begärda priset innebär att man betalar knappt 5 procent för fondkapitalet. Det är högt, inte minst i en lågkonjunktur. Och lägger man till att risken för kundtapp blir prislappen än högre.

Sannolikheten är stor att förvaltarna kommer att ha annat tänka på än förvaltningen den närmaste tiden. Risken är stor att det får negativa effekter på förvaltningsresultatet.  Vi har sett det tidigare i, till exempel Banco och Kaupthing när de har genomgott organisationsförändringar.

Dessutom tillhör inte fonderna de bästa på något sätt. Bolagets flaggskeppsfond, Macro Hedge, har fallit med drygt 6 procent i år. Det är i och för sig i nivå med andra makrofonder, så det säger kanske mindre om förvaltaren Pekka Kääntä och mer om makrotrender som förvaltningsstrategi. Thenberg SmallCap som kom med förvärvet av Stockholm Asset Management har stigit med 15 procent i år. Det är bara hälften av vad den genomsnittliga småbolagsfonden har presterat. Bolagets cleantechfond, Eco Tech, har stigit med knappt 8 procent, vilket är klart sämre än genomsnittet av cleantechfonder som ligger på plus 20 procent i år. Då ser det bättre ut för bolagets ursprungsfond, Thenberg Hedge. Den har stigit med 14 procent i år, men det spelar antagligen inte så stor roll för framtiden.

Placera.nu kan bara beklaga ägarnas ändrade strategi. Inte bara för förvaltarna utan framför allt för kunderna som riskerar att bli lidande. Innan en ny ägare är på plats och kan visa upp långsiktig ägaransvar kan placera.nu inte rekommendera någon av bolagets fonder. Finansmarknaderna innebär så stora risker ändå att man inte ska ta på sig extra uppenbara bolags- och förvaltarrisker med sina pengar.

Huruvida man ska sälja befintliga andelar beror till stor del på vilken reavinst som upparbetat. Andelar som ägs via försäkring kan säljas utan skattekonsekvenser. Vi rekommenderar Sälj.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -