Vad är utspädning?

Frågor & svar  Tjena placera, jag undrar om en liten term som ofta står i delårsrapporterna, "resultat per aktie före utspädning", vad betyder det? Med vänlig hälsning Marcus

REDAKTIONEN SVARAR: Hej Marcus, det kan variera vad bolagen syftar på. Det vanligaste är den utspädning som uppstår på grund av optionsprogram till de egna anställda eller ledningen.

Men för att ta det från början: Utspädning är det fenomen som drabbar aktieägare när fler aktier ges ut till någon annan. Anta att du äger 100 procent i ett bolag via 1 000 aktier. Som helägare är du berättigad till hela bolagets vinst. 

Anta sedan att bolaget behöver mer pengar och ger ut 100 nya aktier som någon annan köper och att bolagets samtliga aktier därefter summerar till 1 100. Då äger du bara 91 procent av bolaget och dess vinst. Ditt ägande har blivit utspätt.

Det är detta som händer även vid aktieoptionsprogram till bolagets personal. Bolaget ger ut nya aktier endast till de anställda, och övriga aktieägare blir utspädda. I normala fall handlar detta om en väldigt liten, knappt märkbar utspädning, men i extrema fall, vid mycket stora optionstilldelningar, kan det bli märkbart. Det här är en typisk fråga som kan ge upphov till heta debatter på bolagsstämmorna.

Frasen "resultat per aktie före utspädning" syftar alltså på det resultat som bolaget gjort per aktie innan nya aktier har getts ut. När de nya aktierna är utgivna ska ju resultatet delas på fler aktier, och resultatet per aktie efter utspädning blir mindre.

Jämför även
förloppet med börsbolagens stora nyemissioner när det handlar om att skaffa en stor mängd nytt kapital. Då drabbas alla ägare som inte deltar i nyemissionen av utspädning, eftersom de inte behåller sin relativa ägarandel.
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -