Varför är det olika pris på A- och B-aktier

Frågor & svar  Hej. Varför är Handelsbanken A billigare än Handelsbanken B? Är det vanligt med stora prisskillnader mellan A och B-aktier? Richard

REDAKTIONEN SVARAR: Hej Richard, skillnaden mellan A- och B-aktier är vilken rösträtt de ger i bolaget. Det vanliga är att A-aktier ger mer rösträtt än B-aktierna, ofta är det en röst per A-aktie och en tiondels röst per B-aktie.

A-aktierna ger alltså mer makt i bolaget, och makt kostar lite extra, därför är A-aktierna ofta lite dyrare. A-aktierna är dessutom ofta samlade på ett fåtal ägare som inte handlar med dem. Likviditeten, alltså tillgängligheten för handel, i dessa aktier blir därmed ganska dålig.

Handelsbanken då? Ja, inget ska ju vara lätt, så i SHB är det tvärtom så att det är den röststarka A-aktien som är mest handlad. Av det totala antalet aktier i SHB är 98 procent A-aktier. De 2 procent som är B-aktier ägs av intressenter kring Handelbanken, som till exempel Industrivärden. Så prissättningen för B-aktien kan sägas fungera ganska dåligt.

Ett tips är att alltså att hålla koll på vilken av ett bolags aktier som är mest handlad, vilket oftast är B-aktien, men inte alltid. Generellt är det i B-aktierna som nyheter kring bolaget avspeglas snabbast i aktiekursen. De mindre handlade aktierna tenderar att släpa efter i kursutveckling. Här kan också i värsta fall få svårt att hitta en köpare den dag man vill sälja.

Som småsparare har man dessutom inget intresse av rösträtten - man har ändå inte tillräckligt med pengar för att det ska göra någon skillnad.

Vänlig hälsning

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -