Dagen då investerarna slog dövörat till

Krönika  Aktiemarknaden har sagt sitt: Nu går vi inte längre ned. Det är den enda rimliga tolkningen av fredagens kursuppgångar, trots urusla kvartalsrapporter och miserabel landstatistik.

Kursrusningarna i Volvo och Hexagon överraskade samtliga på marknaden. Kvartalsrapporter som för bara en månad sedan skulle skicka ned aktierna i källaren fick en motsatt effekt.  Kurserna steg rejält. Detsamma gäller SEB som aviserade en nyemission på onsdagen. På en normal marknad är en nyemission en negativ nyhet.  Men sedan emissionen blev känd har aktien stigit med nästan 30 procent.

"Så här är det när det vänder. Folk vill köpa aktier helt enkelt", sade en mäklarchef till mig idag.

Jag vet inte om han har rätt, men han fick ytterligare vatten på sin kvarn när makrosiffrorna kom på fredagen. Antalet sysselsatta i USA minskade mer än väntat. Tysklands industriproduktion minskade mer än väntat. Ändå fick börserna ännu en kick uppåt.

Det är onekligen lätt att sugas med i en "nu-vänder-det-eufori". För det är ju det man vill tro. Man vill det så intensivt. Men...

Faktum kvarstår att världsekonomin ser mycket dålig ut. Barack Obamas stimulanspaket i USA har inte gått igenom senaten när detta skrivs. En republikan sade att paketet "stinker som en skunk". Och förutom stimulanspaketet, som är en stor (819 miljarder dollar), men dock helt ordinär finanspolitisk åtgärd för USA:s medborgare, så återstår en gigantisk uppgift i att ta hand om de amerikanska bankernas dåliga lånesäkerheter. Det handlar om ytterligare cirka 1 000 miljarder dollar. Hur länge kan USA hålla på att låna pengar?

Sedan har vi deflationshotet. Priserna går ned, men räntan i USA är redan på noll, och i euroländerna och i Sverige är räntan på väg åt samma håll. En kvarvarande deflation skickar ned oss i Japan-syndromet där börsen idag är på samma nivå som 1983, vilket min gode vän Mattias Sundling, analyschef på HQ Bank, påpekade när vi höll placera.nu:s Börsen 2009-seminarium förra veckan.

Det förefaller mig vara sannolikt att vi kan rida på investerarnas vägran att lyssna på dåliga nyheter ett litet tag till, kanske till OMX 700. Som placera.nu:s aktiestrateg, Lars Frick, beskriver i vår marknadssyn: Det kan löna sig med stock picking.

Men de dystra stora dragen i världsekonomin har inte försvunnit, och det kommer en tid då detta kommer att ta ner ystra investerare på jorden igen. Klart är dock att aktiemarknaden kommer att vägra gå ned under bottennivåerna från oktober förra året. Så där har vi ett tryggt golv att stå på.

Hittills går faktiskt börsen som vi har sagt hela tiden: Kraftig svängningar, men på det hela taget i sidled sedan i oktober. Se bilden här under.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -