Klockan klämtar för hedgefonderna

Hedgefonder Finanskrisen skiljer agnarna från vetet bland hedgefonderna. Många är månadshandlade och nästa vecka kommer nya siffror. Börsen har svängt kraftigt under oktober, något som vi vet att hedgefonderna inte tycker om. Förbered er på en nagelbitare.

Det senaste årets börsnedgång har grävt stora hål i spararnas fickor. De som har valt att lägga hela eller delar av sitt kapital i hedgefonder i tron om att de stiger när börsen faller har fått sig en rejäl läxa. Även om majoriteten av hedgefonder har klarat sig bättre än börsen som helhet har de inte levt upp till sina mantran att ge positiv avkastning oavsett marknadsläge.

Det finns riktiga skräckexempel på hur illa det har gått för vissa.

Systematiska Scirocco har i år, fram till den sista september, backat med knappt 40 procent och bara under september förlorade spararna 30 procent av sina pengar. Nästa vecka kommer oktobersiffrorna och om det visar sig att förvaltaren, Christer Andersson, inte kan ändra sin skuta, är det mycket som talar för att det är slutet för fonden, och kanske Systematiska fonder som bolag. Deras flaggskeppsfond, AMDT hedge, har inte alls levererat som den gjort tidigare. I september backade den nästan 7 procent och i år till och med september ut har den gått ned nästan 18 procent.

Men Systematiska är inte ensam om att göra sina kunder besvikna.

Fonden Radar som förvaltas av Henrik Orre och Jonas Nyberg har backat med nästan 25 procent hittills i år. De kunder som är kvar ser med spänning fram emot oktobersiffrorna som offentliggörs nästa vecka.

De tidigare så lovprisade fonderna Sharpe och Edge som förvaltas av Atlant Fonder har inte heller lyckats leva upp till vad man önskar. Hittills i år har fonderna förlorat nästan 25 respektive 30 procent och bara under september backade de drygt 15 procent. Med den bakgrunden kanske det inte är så konstigt att de lanserar en ny fond, Stability. Hur attraktiv den kommer att vara för kunderna återstår att se.

Med en sådan historik är det svårt att attrahera nytt kapital och risken är stor att många kunder tröttnar och säljer sina andelar. Både kapitalet och det fasta förvaltningsarvodet minskar och det blir svårare att få ekonomin att gå ihop. Någon prestationsbaserad avgift blir det inte heller.

I hedgemörkret finns det även ljus.

Brummer Lynx är en av de månadshandlade fonderna som har lyckats bemästra det svåra marknadsklimatet. Under september steg fonden med nästan 15 procent och hittills i år har den gått upp med nästan 35 procent. Det blir spännande nästa vecka att se hur de tre förvaltarna, Jonas Bengtsson, Svante Bergström och Martin Sandquist lyckades hantera oktober som var en extraordinär slagig månad.

Thenberg Macro Hedge är en annan fond som har trotsat börsnedgången och gjort sina andelsägare både glada och rikare. Pekka Kääntä som förvaltar fonden har hittills i år lyckats finna det stora markrotrenderna på världens finansmarknader och fått sin fond att stiga med 17 procent. Men det ser värre ut för bolagets övriga sex hedgefonder. De står alla på minus. Sämst har det gått för Covered Call som har backat med nästan 36 procent i år medan Nordic Hedge bara har fallit med knappt 8 procent.

CB Hedge Europe tillhör också vinnarna. Med en uppgång på drygt 11 procent hittills i år och nästan 5 procent upp i september måste förvaltarna Carl Bernadotte och Stefan Karlsson kunna stå rakryggade inför sina kunder. Dock har fonden som investerare i Europa fått draghjälp av en starkare Euro.

Men vi vet av erfarenhet att hedgefonderna är oberäkneliga därför blir nästa vecka extra intressant då de månadshandlade fonderna kommer med sina siffror. Förbered er på en nagelbitare, det gör nog många hedgeförvaltare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -