Marknaden i otakt med bolagen

Krönika  Prognoserna för de flesta av Stockholmsbörsens bolag har justerats ned, men det finns en hel del undantag. För närmare en tredjedel av börsbolagen är vinstprognoserna för 2008 och 2009 högre idag än vid årsskiftet trots de bleka konjunkturutsikterna. Och i en del fall går aktiekurs och prognosförändring i motsatta riktningar. Det skriver Börsveckans chefredaktör.

Blott en knapp femtedel av bolagen där aktiemarknadens snittprognos har höjts har också stigit på börsen. För resterande bolag har kurserna gått nedåt trots de mer optimistiska prognoserna. Det är förvisso knappast förvånande med hänsyn till rådande börsklimat med nedgångar inom samtliga sektorer. Men det finns också exempel på motsatsen, aktier som stigit i år trots ett svalt börsklimat och fallande prognoser. Det är dock en mycket liten kategori som består av Zodiak, Cloetta Fazer och Elekta.

Ser man till bolagen där skillnaden är som störst mellan prognosjustering och kursutveckling toppas listan av klädbolaget Odd Molly. Kursen har kollapsat sedan årsskiftet trots att prognoserna för såväl 2008 som 2009 års vinst har fördubblats. Även för oljebolaget PA Resources har kursen backat, om än väsentligt mindre, trots att prognoserna för 2008 och 2009 års vinster höjts med 40 procent respektive 57 procent.

I andra änden av spektrat finns bolag där prognoserna skruvats ned rejält och där aktierna trots nedgångar inte hängt med fullt ut. Dit hör bland annat Rottneros där prognosen för 2008 gått från en vinst på en knapp tioöring per aktie till en förlust på en dryg krona. Även för CTT Systems, Tilgin, Medivir och många fler har prognoserna sänkts från vinster till förluster för innevarande år. För flygbolaget SAS har vinstprognosen för 2008 sänkts från 18,4 kronor per aktie till 60 öre per aktie. Även för klädbolaget RNB har prognoserna sänkts drastiskt, från att vid årsskiftet ha trott på en vinst över sex kronor per aktie ligger aktiemarknadens prognos idag på drygt två kronor per aktie.

Det finns även en kategori bolag där prognoserna lämnats oförändrade. För Klövern och Gant har prognoserna för 2008 lämnats oförändrade sedan årsskiftet. Detsamma gäller för H&M, Entraction och Jeeves avseende 2009 års vinstprognoser.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -